Окосмяване при момичетата

При момичетата, както и при момчетата, на различни възрасти през пубертета започват да се появяват косми по тялото там, където преди сме нямали нищо. Под мишниците, между краката, по ръце и краката, може и по гърба и корема.

Почти всички момичета си махат космите на краката и под мишниците. Ако са по-дълги, тъмни и гъсти – и на ръцете. Но и при нас, както при момчетата – въпрос на вкус и избор. Ако не ви дразнят или пречат, харесвате си ги или пък просто са наистина много фини и незабележими – може и да не си ги махате.

Как, с какво и колко често?

Изцяло си зависи от вас. Бръсненето е най-лесният и евтин начин, но си има своите недостатъци – космите растат по-твърди и се сгъстяват. Общо взето, ако почнете да го правите, ще трябва да се обезкосмявате почти през ден, защото краката започват да бодат горе-долу като мъжка брада.

Колата маска е много ефикасна и с по-дълготраен ефект, но трябва да ходите на козметик. И струва пари.
Може да пробвате да се справите с тези, които са за домашна употреба и се разтапят в микровълнова или на котлон. Или по друг начин. Има и студени, на ленти. Разпитайте в аптеката или магазин за козметика за тяло.
Кола маската боли, определено, но се свиква. И не е болка за умиране. Може да я ползвате за обезкосмяване на абсолютно всички места по тялото, с изключение на косъмчетата около зърната на гърдите. Там кожата е прекалено чувствителна и може да я изгорите. За тези места е най-добре да използвате пинцета.

Епилаторите също са начин за обезкосмяване с по-дълготраен ефект от бръсненето. Освен това си купувате веднъж машинка и не зависите от козметици и не ходите до аптека или магазин за козметика да презареждате кола маска. Ако искате да си махнете космите между краката обаче (или това, което козметичките наричат “триъгълник” или “интимна прическа”) с епилатор може би ще ви боли прекалено много.
При епилация с епилатор едно от най-честите оплаквания е, че някои косъмчетата започват да растат подкожно или навътре.
При кола маската и бръсненето такава опасност няма.

Може да използвате и депилиращи кремове. Те имат ефекта на бръсненето – просто космите падат от тялото ви. Купуват се от аптеки и козметични магазини и трябва да се ползват толкова често, колкото и бръснача – горе долу през ден-два.

Лазерната и фотоепилацията са най-модерните начини, но са доста скъпи и трябват няколко процедури. А и не винаги има 100-процентов ефект. Работят по-добре, ако космите са тъмни и по-твърди. Но най-добре е да се консултирате с дерматолог или козметик. При всеки е различно и строго индивидуално.

Трябва ли момичето там долу да е абсолютно гладко?

Не. Нищо, че това, което виждате в порното са мъжки и женски тела без нито един косъм. Момчета, надейте да очаквате момичета да са безупречно обезкосмени навсякъде и всеки път, когато правите секс.

Момичета, вие също не се притеснявайте чак толкова да не би тук и там да имате някое поникнало косъмче или ако не сте имали време да се погрижете за себе си. Чудо голямо. Всички сме хора, всички имаме косми.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg