Овулация

Овулация

Кога настъпва?

По време на пубертета, телата на децата преминават през големи промени. Обикновено това започва да се случва между 10 и 14-годишна възраст. Една от основните промени, която настъпва при момичетата е цикълът – периодът, в който се счита, че едно момиче започва трансформацията си към зряла жена и тя вече може да ражда деца. Тоест овулацията е свързана с появата на менструация. Разбира се, това че тялото ни започва естествено да се подготвя за тези процеси не означава, че ние трябва да сме готови за това. Напротив. За тази цел, ако водим полов живот, то винаги използваме презервативи.

Какво е овулация?

Жените се раждат с определен брой незрели яйцеклетки, които се намират в яйчниците. Всеки месец една зряла яйцеклетка се отделя от яйчника и преминава през яйцепровод до матката. Това се нарича овулация. Когато яйцеклетката попадне в матката, то това означава, че женското тяло се подготвя за оплождане. Тоест, това е периодът, в който жената има най-голям шанс да
забременее. Това се нарича овулационен период. Продължителността на този период обикновено е пет дни преди овулацията и в самият ден на овулация. Една яйцеклетка живее от 12 до 24 часа след напускането на яйчниците.

Когато яйцеклетката остане неоплодена, умира. Лигавица, част от сетната на матката и кръв изтичат от матката във влагалището и от тялото – това наричаме менструация. Овулацията настъпва приблизително 10 до 14 дни преди следващия цикъл. Тоест, ако цикълът ви трае 30 дни, то овулацията ще настъпи на 16-17 ден след края й. В днешно време има доста апликации, които сравнително точно могат да проследят цикъла ви и периода на овулация.

Симптоми и признаци за овулация?

Реално погледнато, жената не може ясно да усети чрез някакви симптоми, че е в овулация. Няколко възможни признака могат да бъдат, но не и задължителни. Някои жени ги имат понякога, други – никога:

– Отделяне на повече секрет от влагалището.
– Леки болки ниско в корема. Болезнените усещания при овулация се дължат на спукването
на яйцеклетката от фоликула. След това може да се усещат леки спазми във фалопиевите тръби, които бележат придвижването й.
– Може да се почувствате по-превъзбудени от обикновено.

Липса на овулация

В последно време много жени имат проблеми със забременяването. При липса на овулация, правенето на бебе става почти невъзможно. Много фактори като стрес или ненавременно посещение на гинеколог и проследяването и лечението на инфекции могат да доведат до този проблем.

Момичета, не трябва да се плашим от думата овулация.

Овулация не е мръсна дума. Напротив, това е естествен биологичен процес, който ни дава възможността да станем родители, когато сме готови за това. В тийнейджърска възраст, все още не искаме деца, за това и винаги правим безопасен секс, като използваме контрацептивни.

Междувременно не пречи да се учим как работят телата ни и какви важни процеси се случват в нас.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg