Страх ме е да скъсаме! (видео)

Доста често си говорим и отговаряме на въпроси как да разберем дали някой ни харесва или пък как да кажем, че харесваме някого. В началото на една връзка винаги има притеснения “ама дали, ами ако не, как”, но краят на една връзка, ако се стигне до него, също има много въпросителни. За това днес ще си поговорим за страхът да приключиш връзката си.

Били сте с някого и поради една или друга причина вече не се чувствате добре и не искате да сте в тази връзка. Нищо драматично – не е заради изневери или пък лошо държание, просто нещата помежду ви са се променили. Но същевременно изпитвате огромен страх да не нараните половинката си, като му/й кажете, че не искате да сте заедно. Все пак това е човек, с който сте споделили много моменти и изпитвате чувства към него или нея, но просто не и като гадже. Вече за пореден път си казвате “днес ще е, днес ще си кажа всичко”, но когато дойде моментът, страхът надделява и не го правите.

Никой не иска да бъде причината за страданието на някой друг.

Но тук идва големият въпрос. Правим ли добро, когато останем с някого и подхранваме любовта, която очевидно си е тръгнала? Колкото и да отлагате, рано или късно, чувствата ще надделеят и ще се стигне до раздялата, която така или иначе искате.

На всички са ни разбивали сърцата, всички сме разбивали сърца.

Или ни предстои И да, гадно е, влизаме в депресия, рев, гняв и какво ли още не. Но е до едно време. В един момент минава. Може да е за седмица, месец, година, но раздялата се преживява.

Колкото и да не понасяте мисълта да нараните някой, се замислете, че вие всъщност вече го правите като сте с този човек без наистина да го искате. И това е просто замаскирана добрина. С отлагането нито помагаме на себе си, нито на човека на когото всъщност държим. И да, рискувате този човек да спре да ви говори или да ви наговори куп неприятни неща, но това си е защитен механизъм на човек, който е наранен. И може с времето да мине. Или пък не. Но рискът трябва да се поеме.

Кажете как се чувствате

Колкото и ужасяващо да ви звучи, правилното нещо в такива ситуации е да кажете на човека до себе си как се чувствате и да прекратите връзката. Оставете да ви мразят за известно време, докато не отмине всичко. Не си мислете, че този човек никога повече няма да се влюби. Или пък вие. Напротив, така давате шанс и на себе си, и на него или нея да намерите половинката си. Не си мислете, че сте най- големият злодей на света ако вече не искате да сте с даден човек. Много по-лошо е да подвеждате този човек, и докато той прави планове за бъдещето, вие да се чудите как да кажете, че искате връзката да спре.

Съзнателно или не, все се случва да нараним някого през живота си. Но това не е краят на света. И нас са ни наранявали или ще ни нараняват. Някой ще ни се обиди и разсърди – и това не е краят на света. Всичко това не е достатъчно причина да продължавате да заблуждавате себе си и човека до вас.

Кураж и ще видите, че да – ще е леко драматично в началото, но в крайна сметка ще е за доброто и на двама ви.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg