Да заживееш нов живот?

Възможно е. Но не и по-добър. Кои са жертвите на сексуално насилие и защо точно те?

Ти си на 17. Ходиш на училище и се справяш сравнително добре. Имаш дом и семейство. Е, понякога се караш с вашите, но на тази възраст кой не спори с майка си и баща си? Имаш си най-добри приятели и компания, с която излизаш. Общо взето си живееш живота както повечето тийнейджъри, ту се оплакваш, ту си доволна от това, което имаш. Една вечер в дискотеката се запознаваш с по-голям от теб, който ти казва, че си много красива и можеш да станеш фотомодел. Но трябва да зарежеш всичко и да заминеш с него в чужбина, където да заживееш нов живот. Дали ще изоставиш всичко ей така и ще тръгнеш с непознат в непозната страна, само защото ти е обещал бляскав живот? По-скоро не, нали. Все пак тук имаш родители, приятели, неща и места, с които си свързан(а) и които обичаш.

Представи си сега, че ги нямаш. Че живееш по-бедно, може да имаш дом и семейство, но може и да нямаш. Пари също. Още по-малко приятели и хора, на които да разчиташ. Шансът да си намериш работа и да живееш прилично е минимален. Отчаян(а) си, искаш да избягаш, да имаш нови скъпи дрехи, вещи, храна. Да не броиш стотинки. Някой да се грижи за теб, да ти помага, да има на когото да разчиташ. И отново сцената в дискотеката и някой, който ти обещава охолство, работа и финансова независимост далеч от сегашната ти мизерия. Няма значение дали предложението идва от непознат или от приятел на приятел, далечен роднина, който се е върнал за малко от чужбина и изглежда, че там откъдето идва живее добре и просперира. По-скоро ще тръгнеш, нали? Ще му повярваш бързо и ще направиш каквото ти каже, защото тук нещата са толкова зле, че си мислиш, че по-лошо не може да бъде. Разбира се, че може. Става ти ясно, когато се озовеш в непознат град, без документи, без да знаеш езика и без да имаш друг избор. Освен да правиш това, което искат от теб, в замяна на подслон, храна, дрехи, лекарства или други вещи от първа необходимост. От теб се иска или да проституираш, или да работиш като компаньон(ка) или стриптийзьор(ка) в нощен клуб. Но няма какво да направиш, защото нямаш документи и пари и дори да избягаш, не можеш да се прибереш обратно в България. Това се случва на хиляди млади хора – момичета и момчета. Всички те са жертви на престъпление, което се нарича сексуална експлоатация, а хората, които ги карат да проституират или да предлагат други сексуални услуги, са престъпници.

Независимо какви са били мотивите и причините за заминаването, жертвите на сексуална експлоатация никога не са виновни. Не са си го търсили, не им се пада така. Те са били излъгани и подведени в желанието си да направят нещо по-смислено с живота си. Доверили са се на човек, който е използвал слабостите им и ги е манипулирал. За да се случи тази манипулация, престъпниците избират именно такива момичета и момчета, които описахме по-горе – търсещи начин да подобрят положението си.

Кога най-лесно попадаш в капана?

  • Когато ти е омръзнало от бедност и мизерия.
  • Когато искаш да спечелиш повече пари, отколкото можеш с обикновена работа.
  • Ако нямаш близки, собствен дом и не чувстваш, че си обвързана или нещо те задържа
    тук.
  • Когато се чувстваш много сам(a) и искаш да се спасиш от самотата.
  • Когато жадуваш за едно ново начало.

Да, не случайно използваме думата “капан”, защото това е най-точното определение за обещанията, които можеш да чуеш. Ако беше толкова лесно наистина да отидеш някъде и да заживееш хубав, уреден и спокоен живот, нямаше ли всички да го правят? Всички млади момичета и момчета да си намерят добре платена работа, да са манекенки или фотомодели? Нарисуван с красиви думи, животът наистина може да изглежда подреден като в приказка с хепи енд, но действителността е друга.

Затова следващия път, когато чуеш някой да разказва колко е лесно “да заживееш нов живот” или пък някой приятел ти сподели план, че “един познат му е обещал да го уреди в чужбина”, винаги имай едно наум. Провери доколкото е възможно, дали историята се връзва. Има ли и други, които са му повярвали и са заминали? Наистина ли “живеят нов живот” и “нов” дали означава “по-добър” или точно обратното? Никога не давай документите си на други хора. Нито преди да заминеш, нито след това. Не тръгвай без да кажеш къде отиваш, без да провериш какво те очаква там, къде ще живееш, какво точно ще работиш. И най-вече бъде скептичен и не се доверявай на обещания. Много, много рядко в живота “всичко ти е уредено” или “лесно ще се уреди”.