Любов с главно „Л”

Един от вечните въпроси, които често ни измъчва е „Как да разбера дали съм открил правилия човек?“ С loveguide сме направили списък с 8 признака, които казват всичко.

Доверявате се един на друг
В началото може и да сте се шегували повечко един с друг, но в момента, в който осъзнаете, че сте намерили правилния човек, започвате да се отваряте. Споделяте тайните си. Животите ви се преплитат все повече. И това изисква взаимно доверие. Доверието държи връзките здрави. Без него, те се разпадат. Ако си с правилния партньор, доверието трябва да е основата, върху която е изградена връзката ви.

Общувате
Когато си с човек, за когото наистина те е грижа, ти го изслушваш и за теб е важно какво има да каже. Не чакаш просто да свърши да говори, за да може да говориш на свой ред. Общуването с партньора трябва да бъде открито и честно, основано на доверие. Трябва да се чувствате свободни да се обърнете с проблем към другия по всяко време и да не се страхувате да говорите за важните неща. Трябва да общувате помежду си с внимание и загриженост, без да се съдите и критикувате.

Откровени сте един с друг
В успешните връзки хората са честни един с друг не само за миналото си, но също и за чувствата и страховете си тук и сега. Трябва да се чувстваш сигурен, че можеш да бъдеш откровен, а също и че партньорът ти е откровен с теб.

Правите компромиси
Всяка връзка преминава през временни несъгласия и трудности – начинът, по който реагирате в подобни ситуации ще покаже дали сте подходящи един за друг или не. Стабилната любовна връзка е тази, в която и двамата партньори са готови да правят компромиси. Не е задължително двойките да харесват едно и също през цялото време. Понякога ще ти се наложи да правиш неща, които не те вълнуват особено – от това да гледаш филм, от който ти се доспива, до това да изпуснеш голям купон, за да уважиш събиране на семейството на твоя партньор. Следващия път той ще направи това за теб. Даването и получаването, а също и готовността да направиш компромис, са знак, че имате здравословна връзка.

Изразявате любовта си
Любовта може да бъде показана по много начини – от простичко „обичам те”, до импровизиран масаж на раменете. Лесно е да потънеш дотолкова в личните си задачи, че да забравиш за партньора си. Двойките, които се обичат, полагат усилие, за да разбират през какво преминава другият и проявяват загриженост, като по този начин партньорът им се чувства по-добре.
Може би най-лесният начин да изразиш любовта си е чрез комплименти – не от куртоазия, а с искрени думи, които карат любимия ти да се чувства по-привлекателен и обичан.

Помагате си
Ако партньорът ти обмисля да смени спорта – подкрепи го. Ако партньорът ти се опитва да спре цигарите – бъди до него, предложи помощта си, ако е нужно. Боли, когато любимият ти не проявява интерес към личните ти борби. В любовната връзка постиженията на другия се изживяват като лични постижения и вдъхновяват и двамата да бъдат по-добри. Правилният партньор няма да ти пречи, а ще ти помага и ще те подкрепя.

Имате време един за друг и си оставяте време само за себе си
Без значение колко ангажирани може да сте, връзката ви трябва да е с голям приоритет. Прекарването на време с партньора не трябва да се усеща като товар, а като удоволствие, което очакваш с нетърпение. От друга страна, връзката може да стане скучна, ако прекарвате прекалено много време заедно, а не е добре личното ти щастие да зависи само и единствено от партньора. Вместо това, позволи на партньора си да разполага с времето и пространството, от които се нуждае, за да се отдава на собствените си занимания, и никога не се скъпи за времето, което прекарва с приятелите и близките си. Поддържането на малко независимост един от друг ще помогне на връзката ви да израсте здрава.

Оставате заедно в трудни моменти
Правилният партньор ще е винаги до теб, без значение дали преминавате през добри или лоши периоди. Един от най-добрите и ясни тестове за чувствата на даден човек е начинът, по който се държи, докато заедно преминавате през трудна ситуация. Ако днес не е насреща, за да ти помогне в някоя малка трудност, най-вероятно няма да можеш да разчиташ на него и в бъдеще, когато възникне наистина сериозен проблем.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg