Всичко изглеждаше много добре, докато не стане много зле

Как да разбереш, че някой е жертва на сексуално насилие или експлоатация?

Тя една от най-добрите ти приятелки. Много мило момиче. Живее само с майка си, една заплата за кое по-напред да стигне? Няма скъпи дрехи като някои от другите момичета, чиито родители работят в чужбина и им пращат пари. Не ходи често до на кино или на други забавления. Докато не се появи Той.

Мистериозен приятел, който ѝ дава всичко онова, за което досега е мечтала – внимание, скъпи вещи, ресторанти, вози я с кола, където поиска. И ти си спокойна, че твоята приятелка е добре и има кой да се грижи за нея. Ето, срещнала е добрия принц, не само в приказките стават чудеса, мислиш си ти. Докато в един момент нещата не започнат да изглеждат съмнителни.

Като как например?
Твоята приятелка започва да отсъства от училище. Често я няма за по-дълги периоди от време, връща се късно вечер, не отговаря на телефонните ти обаждания и не казва къде е била и какво е правила. Явно води някакъв двойнствен живот, от който се срамува или я е страх да си признае. Често се появява със скъпи вещи или подаръци, за които няма обяснение откъде са. Или казва, че са от приятеля ѝ, но не иска да каже с какво точно се занимава той.

Преди да започне всичко това с приятелката ти винаги сте си прекарвали весело заедно. Сега вече не е така. Тя често сменя настроенията си, ту е ядосана и избухлива, ту е затворена и тъжна, без да споделя каква е причината за лошото ѝ настроение.

Виждаш я да си поръчва питиета или вече да е изпила няколко преди да се срещнете, а преди това не се е случвало. Подозираш или знаеш, че употребява и наркотици. Твоята приятелка има следи от наранявания по лицето и тялото. От какво са? Отговор няма. Белезите очевидно не са от падане с колело или от ръба на шкафчето в банята, а приличат повече на синини, подутини или ожулвания от физическо насилие.

Дори когато сте заедно, усещаш, че мислите ѝ са някъде другаде. Телефонът ѝ непрекъснато получава съобщения, а когато звънне, тя отива да говори тайно с някого и не казва защо. Понякога след такова обаждане, просто става и си тръгва.

Дали ще е налице само едно от тези неща, или пък ще се случват повечето от тях, много вероятно е това да са сигнали, че твой познат или близък приятел е жертва на сексуална експлоатация. Това се случва както на момичета, така и момчета.

Разбира се, може да са признак и на други проблеми – отсъствията от училище и употребата на наркотици да са заради лоша компания, в която е попаднала. Белезите от наранявания да са от брат ѝ, баща ѝ или друг близък. Приятелят ѝ може просто да е ужасно ревнив и да я тормози с телефонни обаждания. Но каквато и да е причината, очевидно твоят приятел или приятелка имат нужда от помощ. Тези сигнали показват, че нещо в живота им не е наред и той или тя не могат да се справят сами с проблема.

Никога не подминавай случващото се пред очите ти с пренебрежение или снизхождение. “Това не е моя работа, това си е техният живот, да се оправят.” Жертвите на сексуално или домашно насилие за жертви на престъпление. Те не са виновни за това, което преживяват и нямат сили, воля и избор сами да се преборят с обстоятелствата и да излязат от ситуацията. Много вероятно е да изпитва огромна вина или срам и да не искат да споделят това, което ги измъчва. А може и да живеят в страх и под заплаха от човека, който ги тормози или експлоатира.

Но какво мога да направя аз? Няколко неща. Гледай нашето видео и чети и следващите ни материали тук.