Какво да кажа ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на наште? (видео)

Трябва ли да кажа на нашите, ако мастурбирам? Честно казано – както решите. Може би повечето тийнейджъри не казват и това не е проблем. В мастурбирането няма нищо лошо, то си е солов акт, дали ще споделяме с другите, че го правим или не, си е наша работа. Но да знаете, че дори да не кажете на вашите, че мастурбирате, те най-вероятно подозират, че го правите. Особено бащите за момчетата. Те все пак също са били като вас на по 16 години, както и вашите дядовци и прадядовци…

Но! Ето няколко ситуации, в които трябва да споделите с родителите си какво се случва, без да ви срам, страх или нещо подобно.
Ако ви тормозят в училище, ако някои системно ви обижда, бие, или злепоставя. Имаме цял епизод за тормоза в училище, припомнете си го, но това не е нещо за подценяване, нито проблем, с който учениците могат да се справят сами без намесата на възрастни като родители или учители.

Ако някой ви заплашва или тормози онлайн, ако ви пише неприлични съобщения, иска да се срещате на живо или казва, че ще ви намери, ако не му пратите ваша гола или друга снимка или всякакви подобни сценарии, свързани с онлайн тормоза. Казвате на родителите си, молите ги да ви проверят настройките на профилите, на браузърите и на телефоните и блокирате въпросния профил, от който идват заплахите. И заедно отивате в полицията и подавате сигнал. Имали сме такива случаи – пише ни 15-годишно момиче. Непознат онлайн я заплашва, че ако не спи с него, нещо ужасно ще й се случи. Много настоятлно я посъветвахме да каже на родителите си. Така и направи. Отидоха заедно в полицията и оттам поеха случая. А тя си отдъхна и беше много доволна и благодарна. А и най-важното – опазена.

Ако смятате, че някой ваш приятел или приятелка е жертва на сексуален тормоз или насилие. Това е огромна тема, за която много сме говорили и писали. Съветваме ви да изгледате тези по-стари епизоди от серията ни “По-добре недей” и да знаете какви са признаците, че някой е жертва на насилие и как да постъпите в такава ситуация. А именно – отново трябва да потърсите помощ от възрастен – учител или родител – и заедно да предпримете мерки да помогнете на приятелката или приятеля ви.