Животът ми свърши. Започни го отначало.

Какво да направиш, ако си преживял сексуално насилие? Преди да ти дадем съвет какво е важно да направиш, трябва да ти кажем, че случилото се с теб е едно от най-ужасните неща, които може да преживее човек. Но има как да продължиш напред.

Не искаме да те лъжем, че е лесно да се справиш с физическата болка и емоционалната травма. Ще трябва да мине време, да преживееш оздравителния период, да събереш сили и воля, преди отново да се почувстваш спокоен, сигурен и щастлив. Но не е невъзможно. Има много хора, които могат да ти помогнат – приятели, роднини, специалисти. Довери им се и не отказвай помощта им. Ти си жертва на престъпление и имаш нужда от подкрепа. Сам не можеш да се справиш с ужаса на насилието и да превъзмогнеш случилото се.

Първите ти стъпки
1. Опитай се да отидеш на място, където се чувстваш в безопасност. Нормално е да те е страх от всичко и от всеки, да нямаш доверие в никого. Най-вероятно си бил(а) излъгана, предаден(а) и експлоатиран(а) от много близък човек. Може би дори си го обичал(а). Разбираемо е сега да не знаеш кой е твой приятел и кой враг. Бил(а) си в ръцете на престъпник, но знай, че все пак повечето хора не са такива. Помисли за място, на което би се чувствал(а) максимално добре и отиди там.

2. Говори с някой, на когото имаш доверие – приятел или роднина. Колкото и да те е срам от това, което се е случило и да предпочиташ никой никога да не разбира за него, важното е да разкажеш на някого какво си преживял(а). Ти не можеш да разсъждаваш трезво в момента, важно е да имаш до себе си някой, който да бъде твоя опора в дългото пътуване през възстановяването, осъзнаването и преследването на виновника за престъплението.

3. Знай, че ти не си виновен. Колкото и зле да се чувстваш, колкото и ужасни неща да са ти причинили, не е невъзможно, дори често се случва, да мислиш, че ти си виновен за всичко. Че с действията си, с думите си или по някакъв друг начин си предизвикал(a) или си заслужил(a) всичко това. Не, не и не. Не спирай да си повтаряш, че ти си жертва на престъпление. Виновен е извършителят. Независимо от обстоятелствата, независимо какви са били отношенията помежду ви, независимо от подробностите.

4. Потърси медицинска помощ. Колкото по-скоро отидеш в спешното отделение, толкова по-добре. Важно е да те прегледат за наранявания, сексуално предавани инфекции или евентуална бременност. Сигурно няма да ти е до това, още по-малко ще искаш някой да докосва или оглежда тялото ти. Разбираемо е. Но лекарите са едни от първите хора, които ще ти помогнат и ще ти кажат какво е важно да направиш. Събери сили, намери близък човек, който да те придружи и отиди на лекар.

При сексуално насилие и експлоатация

Твоите права и нашите задължения:
Знаем, че си преминал(a) през период от живота си, в който не си имал(a) контрол върху действията и тялото си. Друг е решавал вместо теб и ти е казвал какво да направиш. Това е в миналото. Сега е важно да знаеш, че ти имаш право да решаваш какво ще се случва. А всички ние, които сме около теб, трябва да уважаваме решенията ти.

Имаш право:
● Да прецениш на кого да кажеш за случилото се, а те са длъжни да се отнесат с теб с разбиране, уважение и достойнство.
● Да не казваш абсолютно всичко. Ти решаваш на кои въпроси да отговориш и кои детайли да разкриеш.
● Да запазиш личното си пространство и да не споделяш каква е сексуалната ти ориентация, сексуалната ти история или друга лична информация (включително дали си ХИВ-позитивен), както и дали имаш или нямаш психични проблеми.
● Да запазиш конфиденциални разговорите ти с адвокат, медицинско лице или социален работник.
● Да избереш дали ще разкажеш на полицията или не. Ти решаваш.
● Да бъдеш уважаван и да не бъдеш дискриминиран на база на раса, социален статус, пол или сексуална ориентация.
● Да говориш с адвокат или социален работник и те да присъстват на всички законови процедури, свързани с твоя случай.
● Да помолиш с теб винаги да има някой, на когото имаш доверие.
● Да получиш цялата информация и отговор на всичките ти въпроси, свързани с твоите изследвания, тестове, лечение, полицейски рапорти и съдебни дела.

И преди всичко всички трябва да се отнасят с теб като с жертва на сексуално насилие и експлоатация независимо какви са отношенията ти с човека, който е извършвал сексуално насилие върху теб или те е принуждавал правиш секс за пари, храна, подслон или нещо друго. Това означава, че дори той да е бил твой съпруг, любовник, гадже, да сте живели заедно или да сте имали друг вид връзка – това не прави престъплението по-малко, нито той е по-малко виновен.

Жертвите на сексуално насилие и експлоатация никога не са виновни