Болести по сексуален път

Правих секс, може ли да съм болен от нещо?

Трите начина да си спестите главоболията от сексуално предаваните инфоекции, а тези главоболия понякога могат да са супер сериозни и страшни, е като

1. Винаги ползвате презервативи

2. Тествате се периодично

3. Говорите честно и спокойно с партньора или партньорите си за това.

Какво значи да се изследвате периодично?

Всяка година, ако сте под 25. Ако сте по-големи всеки път, когато имате нов партньор, имате повече от един партньор, партньорът ви има и други партньори, или знаете, че той или тя имат сексуално предавана инфекция.

Самите инфекции имат три различни причинителя. Нали знаете, че освен СПИН има и много други, някои от които също толкова страшни и за цял живот?!

Хламидията, гонореята и сифилиса са бактериални инфекции. ХИВ,, гениталният херпес, хепатит и брадавиците са вирусни инфекции, а трихомоназата и срамните въшки се
причиняват от паразити.

Най-разпространените инфекции и най-важното за тях.

Сифилис

Периодично лекарите в България алармират, че “отново има бум на сифилис”. Предава се по полов път, от майка на дете по време на бременността, както и от целувка или орален секс. Симптомите се появяват 3-4 седмици след заразяването под формата на раничка на входа, през който бактерията е влязла в тялото – по главичката или тялото на пениса, вулвата, ануса, ректума, шийката на матката, устните, езика, сливиците и др. Седем до 10 дни по-късно се увеличават лимфните възли около мястото.
Сифилисът е лечим, стига да се открие навреме и да се прилага правилно лечение на заразения и на неговия партньор.

Гонорея, или известна още като трипер

Предава се чрез сексуални контакти, като жените могат да бъдат безсимптомни носители на микробите в продължение на седмици и месеци и да предават заразата при сексуални контакти без да подозират за това. Инкубационният период е от 2 до 14 дни при мъжете, а при жените 7 до 21 дни след заразяването. Води до сериозни усложнения и за двата пола, включително стерилитет, т.е да не можете да имате деца. Добрата новина е, че се лекува лесно с антибиотици.

Трихомоназа

Трихомоназата е друга сексуано предавана инфекция, която се лекува с антибиотици, но ако остане нелекувана също може да доведе до безплодие при жените, които по-често страдат от симптоми при заразяване, докато при мъжете инфекцията може да протече безсимптомно.

Повечето инфекции се установяват след микробиологично изследване, т.е отивате на лекар, взимат ви секрет, поставят диагноза и предписват лечение.

Симптомите най-често са парене или дискомфорт при уриниране, болка по време на секс, необичаен секрет от вагината, пениса или ануса, зачервяване в тези области, поява на сърбеж или ранички, необичайно кървене при жените между два цикъла или след секс. Може също да са съпроводени от възпалено гърло, температура или подути лимфни възли.

Разбира се, сега не се паникьосвайте, защото ако в момента имате болки в гърлото е по-вероятно да са от грип, а не от сексуално предавана инфекция.

Но, ако скоро сте правили секс без презерватив, или с нов партньор или имате подозрения, че партньорът ви прави секс и с други хора – отидете на лекар и се изследвайте. Накарайте и партньорът си да го направи и го правете всяка година, за да сте спокойни, че всичко е наред.

Обаче – още нещо много важно.

Първо не всички инфекции имат симптоми, които се появяват след няколко дни или седмици. Има и такива, с които може да живеете месеци, дори години без да знаете за тях. Например хепатит Б, който се засича с кръвен тест, но чак два или повече месеца след заразяването. Ако си имал рисков сексуален контакт и се притесняваш дали не си се заразил с ХИВ, също няма как да разбереш веднага. Лекарите съветват да изчакаш 3 месеца преди да се изследваш, защото това е времето, в което в организма
развива антитела срещу вируса и които могат да бъдат отчетени с изследване.

Така че най-краткият отговор на въпроса е “не, не можете веднага след секс да разберете дали сте се заразили с нещо или не”.
Дори някой да ви покаже изследвания, че е здрав, те отразяват картината с няколко седмици или дори месеци назад, а не с днешна дата. Затова единственият начин да спите спокойно е да не се срамувате да кажете, че искате да правите секс с презерватив.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg