Всичко за менструацията! (видео)

Весела Бабинова ще поговори за цикъла и какво се случва с него от началото до края. „Ама не ви ли омръзна да говорите за този цикъл?“ Ами не, голяма тема си е.

Нека си припомним какво е менструация?

Всичко започва с пубертета, но няма точна възраст, в която задължително трябва да ви дойде месечният цикъл – може да си на 12, може и на 14. Менструацията означава веднъж месечно да получаваш кървене от вагината си. За да попивате тази кръв се използват дамски превръзки или тампони. Имаме доста видеа по темата, така че ви съветваме да ги разгледате.

1. Тийнейджърски години или здравей пубертет

Както вече казахме, момичетата получават своя първи цикъл в тийнейджърските си години. Дали на 11, 12, 13 – при всеки е различно. Какво трябва да знаем за този период? През първите няколко години е нормално цикълът да бъде непредсказуем – тоест да не ни идва през определен период – един месец ще подрани, друг ще закъснее. Възможно е да го няма два месеца. Също така обикновено е доста непостоянен като продължителност и количество менструална кръв. Всичко това се случва заради хормоналните промени през които преминаваме в пубертета.

2. Какво да очаквам когато стана на 20-30

Обикновено до 20, цикълът ви горе долу трябва да се е регулирал. Това е времето, в което обикновено цикълът става доста точен. Но не при всички. Има някои момичета, които ще си останат с непредсказуем цикъл. Тези години са свързани и с доста стрес. Университет, първа работа, връзки – всичко това може да натрупа много притеснения. Този стрес може да доведе до промени в поведението на нашия цикъл – например в много стресов месец, цикълът ни може да закъснее доста или въобще да не дойде. Да е доста по-обилен от обикновено. Или пък стресът може да доведе до цикъл два пъти в месеца. Много е важно да слушате вашето тяло и да знаете кога да сложите спирачки на забързания живот. И когато нещо н е наред да потърсите съвет от лекар гинеколог.

3. При бременност

Ако има бременност, то тогава няма цикъл. Месечният цикъл не се връща веднага след раждането на детето. На тялото му е нужно да се адаптира и хормоните, които са се разбутали заради бременността отново да се нормализират. При всеки е различно кога отново ще дойде цикълът.

4. След 40те

Обикновено някъде през 40те започва началото на менопаузата – това е когато спираме да имаме цикъл. При някои това може да се случи в 50те. Отново е строго индивидуално. Защо се случва това? Тъй като жената притежава определен брой яйцеклетки и всеки месец се отделят една по една, в по-зряла възраст, броят на яйцеклетки намалява, тялото започва да произвежда по-малко естроген и се подготвя за края на своята менструация, както и края на възможността да има бебе. Този период за някои може да дойде по-рано, за други по-късно, както беше и с появата на менструацията. Момичета, и краят може да не е лесен. Дори преди това цикълът ви да е станал редовен, то в края си нещата може да изглеждат горе долу както в началото. Ако в началото сте имали много нередовен цикъл, съпроводен от доста болки и силни предменструални симптоми, то най-вероятно и в късните години ще се случи по същия начин.

Ако сте чували от бабите си или майките си – менопаузата е белязана от горещи вълни (ту ви е адски топло, ту много студено), промени в настроението, вагинална сухота и тревожност. Въпреки че това са симптоми, свързани с менопаузата, те могат да се проявят и преди това и по други причини. Менопаузата се диагностицира официално, когато наред с всички тези симптоми 12 месеца подред нямате цикъл. Разбира се, трябва да знаете, че при всяка жена е различно.

Това са неща, които може да очаквате, но не и наръчник какво точно и кога ще ви се случи. Освен това има много други фактори като стрес, начин на живот, хранене, рязко отслабване, боледуване и т.н. които също могат да повлияят на вашия месечен цикъл.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg