Загубих девствеността си?

Чудили ли сте се защо казваме „загубих девствеността си”? Странен израз, не мислите ли? Кога я намерих, че и загубих. Нещо важно ли „губя”. Безвъзвратно. Край. Или пък не е чак толкова голяма работа? И просто така е останал изразът?

Кога губим девствеността си?
Зависи кого попиташ. В различните култури и религии по света имат различни представи за това кога едно момче или момиче вече не е девствено. Тук най-често казваме, че тя или той вече не са девствени, след като са правили секс с проникване за първи път.

Можеш ли да познаеш дали едно момиче е девствено?
Не. Това може би е една от най-големите заблуди тук. Много хора смятат, че може да се познае дали едно момиче е девствено по девствената му ципа – химена. Да, ама не. Дори и доктор трудно може да заключи със сто процента сигурност. В изключително редки случаи, когато хименът е много дебел или покрива изцяло отвора на вагината й. Но по-често хименът е еластичен или тънък. Дори има момичета, които се раждат без химен изобщо.

Момиче, което прави секс за първи път обезателно кърви
Отново твърдо не. Всичко е много индивидуално. Понякога хименът е много тънък или еластичен и няма почти никакво съпротивление и съответно всичко е леко и неусетно. При някои момичета може пък хименът да е толкова упорит, че да се разкъса при втория-третия-петия път. И тогава евентуално да има кръв. Или да няма.

И не, момчета, когато сте с момиче, което ще прави секс за първи път, не трябва „да прониквате по-твърдо”. Тук няма нищо за „пробиване”. Точно обратното пенисът трябва да се плъзне във вагината. Това е най-безболезненият, а и приятен вариант и за двамата.

Ако момичето е напрегнато, мускулите на вагината може да са по-стегнати. Ако това се случи, по-твърдото проникване е последното, което трябва да направиш. Вагиналната тъкан е изключително нежна и може лесно да се нарани, което може да бъде доста болезнено.

Бъди нежен, не бързай. Гали и целувай момичето си, докато вагината й не се овлажни достатъчно. Тогава пенисът ти ще влезе във вагината й леко и плавно. Само така сексът ще достави удоволствие и на двама ви.

Момичета, не, не може да загубите девствеността си с тампон или като яздите кон
Единственият начин да загубиш девствеността си е като правиш секс с друг човек. Използването на тампони може да причини леко разтягане на девствената ципа, а спортове като конна езда и гимнастика – разтягане или дори разкъсване, но не и загуба на девствеността. Девствеността няма нищо общо със състоянието на химена, а се определя от това дали си правила секс.

Да, можеш да забременееш, когато за първи път правиш секс. Да, можеш да се заразиш със сексуално предавана инфекция. Когато правите секс за първи път, задължително използвайте презервативи, за да сте здрави. И да ви е спокойно и доволно и да не го мислите. За да има втори и много други пъти.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg