Гаджето или приятелите?

Гаджето или приятелите?

Днешната тема е за любовно-приятелски връзки и развръзки или как да се справим със ситуацията, в която някой се чувства изоставен и му е тъпо, защото във връзката му с ндп-то се е включил трети човек.

Кое е по-важно – гаджето или приятелите?

И двете, разбира се. Няма нужда да избирате между едното и другото, стига да знаете как да поддържате баланса и да разпределяте времето си така, че да обръщате внимание и на любимия човек и на старите познати, да няма сърдити и всички да са щастливи и доволни.

Ако трябва да сме честни, дори по-възрастните не винаги успяват да го правят. Може би дори сте чували родителите си да спорят по темата – дали майка ви ще се вижда с приятелки или баща ви ще излиза. Но ето, вие може да се справите дори по-добре от тях.

Как?

Варианта, в който вие сте изоставеният приятел, т.е вашето ндп е влюбено, има си гадже и изведнъж забравя колко добре сте си прекарвали заедно, няма с кой да излизате, да правите любимите си неща, да си споделяте. Новосформираната двойка е като сиамски близнаци, сраснати са един с друг, навсякъде и винаги са заедно.

Бъдете търпеливи и не ревнувайте, и не се ядосвайте и не обвинявайте приятеля си, че рязко ви е отсвирил. Да си влюбен е страхотно, мозъкът ти е леко омекнал, летиш в облаците и мислиш само и единствено за обекта на чувствата си. Особено в началото човек е толкова обсебен, че е нормално да се държи странно, да забрави за останалите неща в живота си и да иска да е само с новото си гадже.

Какво да правите вие?

Дайте им малко време да се наситят един на друг. Не им се бъркайте, не се влачете навсякъде с тях като третия елемент, отдръпнете се, без да сте груби и сърдити.

Освен ндп-то все пак имате и други приятели и познати, излизайте с тях. Сега е време и вие да обърнете внимание на повече хора, които заради ндп-то досега са били на заден план. Или правете неща, които не сте правили с най-добрия си приятел, защото той или тя не са им се кефели. Използвайте момента за нови запознанства и преживявания.

Разбира се, не го правете показно или напук – ето гледай сега, ти като си тая мацка, аз пък ще отида еди-къде-си с еди-кой-си, да те е яд.

Просто оставяте малко въздух на новосформираната двойка, намирате си други занимания и приятели и се държите хем на разстояние, хем продължавате да сте приятели.

Вариант, в който вие сте с ново гадже и или не знаете как или без да искате спирате да обръщате внимание на най-добрия си приятел или приятелка. Разбира ме ви и не ви се сърдим, защото знаем, че в главата и сърцето ви бушуват всякакви емоции и не знаете на кой свят сте. Един съвет от нас – колкото и да ви се иска да прекарвате 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата с новия човек в живота ви, недейте да губите връзка с останалите хора в живота си. Гаджето е временно, приятелите са за цял живот!

Може и да не ни вярвате сега, но е така. Отделете си един ден или няколко часа и си кажете на гаджето си „това е времето за другите хора в живота ми и ще го прекарам с тях“. Той или тя трябва да ви разбере и да не се сърди. За него или нея важи същото – нека и те се виждат с приятелите си или познатите, с които са излизали преди да станете гаджета.

Ако вие харесвате другата компания, или пък гаджето ви харесва вашата – супер, просто ще излизате заедно.

Но е доказано, че и за двамата души в една връзка е най-здравословно, когато си имат и свой собствен живот. Това, че има нужда от разнообразие и по-широк кръг познати, както и от лично наши си интереси и неща за правене, не означава, че не обичаме другия човек достатъчно. Напротив, колкото сте по-неразделни, толкова по-вероятно е един от двамата в един момент да се почувства задушен от връзката. Или пък рано или късно като се разделите, ще ви е много важно да има при кого да отидете – да не сте загубили напълно връзката си с компанията, приятелите и познатите си.

Така че, бутайте едновременно и двете неща и инвестирайте време и енергия и в гаджето, но и в занимания, които са си само ваши, с ваши приятели. И не ревнувайте гаджето си, ако то постъпва по същия начин и иска време само за себе си.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg