Срамувам се от човека, когото харесвам

Срамувам се от човека, когото харесвам

Да ви кажем честно, всички много ни е срам да заговорим някой, пък камо ли ако харесваме този някой. Нали, често е и: „харесвам страшно много едно момче…“ Лек за това притеснение, за съжаление, няма. Кършиш пръсти и в даден момент просто събираш сили да говориш с него или нея.

Откъде идва тази нервност и защо не се чувстваме достатъчно „готини или умни,“ за да заговорим някого?

Често, когато говорим за влюбване, казваме „имам пеперуди в стомаха.“ Малко стряскащо за малките деца, които наистина си мислят, че реални пеперуди могат да ти пърхат в стомаха. Та, какви са тези пеперуди, които хем са нещо хубаво, хем ни карат да се притесняваме. Чувството на пеперуди в стомаха е начин тялото ви да покаже, че сте нервни, но същевременно имате интерес към дадения човек и искате да продължавате да го виждате в ежедневието си.

За мозъка и стомаха

Този ефект показва връзката между нашия мозък и стомаха. Вашият емоционален мозък активира блуждаещия нерв, който преминава от мозъка към червата, този нерв се стимулира, което активира червата и ето ги нашите пеперуди в стомаха.

Също така, трябва да знаем, че нашият мозък не натиска магически бутони, за да накара сърцето ни да бие бързо, когато видим човека, когото харесва, а всъщност освобождава специални химически елементи. Допаминът е първият невротрансмитер, който реагира на човека, когото харесвате. Нивата на допамин се увеличават, защото сте открили нещо, което желаете. Вие сте моментално развълнувани от човека, когото виждате. Вашите нива на норепинефрин също се увеличават, което допълнително ви прави нервни и дори леко предпазливи.

Когато харесате някого се активират центрове на удоволствие в главата (по-точно в така наречените базални ганглии, които се намират под кората на главния мозък). Активирането на тези центрове причинява физиологични реакции като – бързо биене на сърцето, потене на ръцете и други подобни симптоми на нервност.

Колко силно усещате тази нервност зависи от вашата личност.

Учени казват, че срамежливите хора имат ниски нива на серотонин, който кара норепинефрина, който споменахме преди малко, да се увеличава още повече, което предизвиква високо безпокойство.

Всички тези пеперуди и това притеснение си има доста научно обяснение. Това показва, че да се срамуваш да заговориш някого е супер естествено. Всички ставаме нервни в секундата, когато човека, когото харесваме влезе в полезрението ни.

„На мен какво ми пука, че всички се притесняват, като АЗ си гълтам граматиката.“

Ами не че трябва да те успокоява, но просто виждаш, че е нормално да си гълташ граматиката и това не те прави смотан или смотана. И се случва на всички.

Как да се отървем от тази нервност

Няма как, както виждате всичко това произлиза от сложни биохимични реакции в тялото ни. Това върху което можете да работите е да не се поддавате на тази нервност и на мислите, които ви връхлитат, че не сте достатъчно готин за това момиче или че „не съм достатъчно интересна за него да ме заговори.“ Не е лесно да контролираш мислите си. Хубаво е да опитвате нещата от които ви е страх – по-точно да заговорите някого въпреки нервността. Вижте какво ще стане. Ще свърши ли света? Силно се съмнявам.

Работете върху увереността си, защото това да си нервен е част от влюбването. Всички сме заедно в това нещо, така че и заедно ще се борим с него, само не се стресирайте допълнително, защото да харесваш някого е нещо много хубаво.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg