Хигиена преди и след секс

Хигиена – какво да направим преди и след секс?

Да, интимността с любимия човек е страхотно нещо, но инфекциите със сигурност не са! Има няколко стъпки, които всеки (и момичетата, и момчетата) трябва да следваме, когато става въпрос за хигиената преди и след секс.

Измийте си ръцете

Това важи и за двама ви. Нямате си идея колко бактерии носите по ръцете и ноктите си, които може да размените по интимните си части. По-добре не експериментирайте, а отделете една минутка да се измиете. Това е особено важно и за слагането на презерватива.

Пишкайте преди и след секс.

Съвсем сериозно. Това се прави, за да пречистите уринарния си канал и да се предпазите от нежелани инфекции. По време на секс, някои бактерии могат да попаднат в пикочния канал, което е нормално и няма от какво да се плашите, но е добра идея да оставите гравитацията да ви помогне в тоалетната и да премахнете попадналите вътре бактерии.

Ако природата ви зове по време на секс, не я пренебрегвайте.

Може и да се чувствате неловко и да не искате да прекъсвате хубавия момент, но е по-добре да отидете до тоалетна и после да продължите. Задържането може да помогне на бактериите да се разпространят, особено по време на секс. А и ако много ви се пишка по време на секс – може да не ви е чак толкова приятно, нали?

Презервативът се сваля внимателно

Това се прави, за да не изтече семенната течност, завързва се отгоре – пак за да не изтече, увива се в тоалетна хартия и се изхвърля в кофата – никога в тоалетната. Който го е свалил, си измива ръцете.

Винаги е добра идея да вземете душ след това.

И преди това няма да навреди, за да може самите вие да се чувствате по-уверени, особено ако сте били цял ден навън. След секс е препоръчително, не само за да се охладите и да отмиете потта и миризмите, но и за да измиете интимните си части. Когато се миете е много важно да не използвате обикновени сапуни и душ гелове, особено за момичетата. Само интимни. Ако нямате – само с вода. Химикалите могат да причинят гъбична инфекция или бактериална вагиноза, което не искате да се случи. И измиването става само външно, отгоре-отгоре, без бъркане и ровичкане там долу. Иначе може да нарушите естествения си баланс и това да доведе до проблеми – пак гъбичките и инфекциите.

Подсушавайте се добре с чиста хавлия и винаги сменяйте бельото си.

Ако не го направите, може да създадете перфектното място за размножаване на бактерии – те обичат влажното и мръсното, оттам – хайде пак гъбички и инфекции.

Ако използвате някакви секс играчки, е много важно да ги почиствате преди и след всяка употреба – със сапун и гореща вода.

Момичета, ходенето на гинеколог веднъж годишно е задължително – профилактично. Няма нищо срамно или нередно, не, не значи, че имате проблем. Както се ходи на профилактични прегледи при зъболекаря, така и при гинеколога – веднъж годишно. Ако усетите нещо нередно или се съмнявате – веднага отивате, независимо кога е било последното ви посещение.

Най-добре е да споделите с майка си, която да ви заведе при опитен лекар, може би дори нейния, но ако се срамувате може да разпитате друг възрастен, с когото сте близки – леля, по-голяма сестра или пък приятелките си и да помолите някоя от тях да дойде с вас.

Момчета, ако усетите нещо нередно там долу или се съмнявате – също отивате на лекар, вашият е уролог. В ходенето на лекар няма нищо срамно.

Докато и двамата се грижите са здравето и хигиената си, не би трябвало да има от какво да се притеснявате. Нали, и пре-зер-ва-тив при всеки път!

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg