Хигиенни навици, когато вече водим сексуален живот

Хигиенни навици, когато вече водим сексуален живот

Тъй като здравето е най-важно, то трябва да разберете, че със секса вървят и доста отговорности, свързани именно със здравето ви. Например, трябва да бъдете готови и да не се притеснявате да посещавате гинеколог за момичетата и уролог за момчетата. Натъртваме колко е важно да се ходи на лекар, тъй като повечето от вас се притесняват от тези посещения и дори може би ги намират за нещо срамно и дори страшно.

Да, знаем, че първите сблъсъци с такъв тип лекари ще са леко сконфузени, но на фона на това колко е полезно, то ще трябва да преодолеете този първоначален страх. А и наистина, повярвайте ми – не ,в никакъв случай не е по-страшно от посещението при зъболекаря. А и е много по-кратко!

Защо е важно да се посещават профилирани лекари?

Много е важно да изградите навика да ходите на редовни прегледи, особено ако сменяте партньори или ако сте правили секс без презерватив, което НЕ трябва да правите никога, по-принцип. Целта на гинеколога и уролога не е да се ходи при тях, когато усетите, че нещо не е наред – като например парене, сърбеж, неприятна миризма при уриниране – все симптоми, които загатват за проблем. Не. Профилактичните прегледи при тези лекари, особено след като започнете сексуален живот, са за това да следите здравето си, ако има нещо да се вземат навременни мерки, както и за да се образовате, защото можете да отправяте всякакви медицински въпроси именно към тях.

Това е особено важно за момичетата. Те трябва да ходят на гинеколог веднъж всяка година, независимо имат ли оплаквания или не, прави ли са секс или не. Това започва, когато правят секс за първи път до края на живота им.

Говорейки за лекари, искаме да ви кажем, че от юни може да откриете нова секция в нашия сайт loveguide.bg, в която ще може да намерите най-близкия до вас лекар и да си запишете час за консултация. 

Освен профилактични прегледи, какво друго е важно?

За да имате пълноценен и здравословен сексуален живот, то трябва да спазвате някои хигиенни норми:

  • Винаги използвайте презерватив.
  • Трябва да се докосвате с чисти ръце, така че ги мийте преди да правите нещо по-интимно. По ръцете има много бактерии, които не трябва да попадат по вашите интимни части.
  • И момичетата и момчетата трябва да измиват интимните си части след секс. При момчетата е много важно да измиват главичката на пениса, за да избегнат размножаването на микроорганизми и поява на инфекция. При момичетата е препоръчително измиване след секс, за да отмият излишните секрети, като превенция от размножаването на бактерии и развиването на различни видове инфекции.
  • Използвайте чисто бельо. Сменяйте го всеки ден.
  • Ако забележите, че някой от двама ви има някакъв вид ранички около устата или гениталиите, не трябва да практикувате орален секс.

Секса представлява и удоволствие, но знайте, че е и отговорност. За това и не трябва да се поддавате на социален натиск от сорта на „ама те всичките ми приятели вече го правят“, защото виждате, че може да има различни последствия ако не сте достатъчно информирани или пък ако не сте достатъчно внимателни.

Най-важното е да спазвате отлична хигиена, да не се срамувате да питате ако нещо не ви е ясно във връзка със сексуалния живот, винаги да използвате предпазни мерки и да не се срамувате и да не чакате последния момент, за да посетите лекар.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg