Какво означава да имаш нередовен цикъл?

Какво означава да имаш нередовен цикъл?

Какви могат да са причините за закъснение на цикъла като изключим възможна бременност?

Причините могат да са много, различни и повечето не са повод за каквито и да било притеснения.

Първо, ако сте още тийнейджърки, момичета, е абсолютно 100% нормално цикълът ви да не е като часовник през 28 дни. Да не кажем, че са много малко жените, които през живота си имат супер редовен цикъл. Казвали сме, че е добре да имате календарче, в което си отбелязвате кога ви е започнал и колко дни ви е продължил цикъла. Има и доста мобилни приложения, които може да ползвате за това. Те също изчисляват средната продължителност на цикъла, предупреждават ви кога трябва да ви дойде. Разгледайте ги и си изберете кое да ползвате.

Но ако не сте правили секс без предпазни средства и следователно няма опасност да сте бременни, в никакъв случай не се притеснявайте, ако по ваши изчисления е трябвало да ви дойде на 16ти, а днес е вече 19 и нямате никакви признаци (ако изобщо имате признаци, преди да ви дойде).

Цикълът се влияе от хормоните в тялото ни, а те пък се влияят от много външни и вътрешни фактори.

Например:

Стрес

Имате много да учите, не спите достатъчно, притеснявате се за изпит, не се разбирате с гаджето, не се разбирате с родителите си, не се разбирате с най-добрата си приятелка…цялото това емоционално напрежение се отразява на тялото ви, включително на месечния цикъл. Също така понякога осъзнаваме, когато сме под стрес, друг път сме толкова напрегнати от задачите, които имаме, че дори не разбираме какво причиняваме на тялото си. Така че, дори да не сте се замисляли, че в момента сте по-напрегнати от обикновено, тялото ви го знае и това може да е една от причините за нередовна менструация.

Промяна в теглото

Рязко напълняване, рязко отслабване, промяна в хранителния режим, диета – това са други фактори, които също директно могат да повлияят на цикъла и да го забавят. В много крайни случаи даже, когато някое момиче отслабне изведнъж, и особено при хранителни разстройства, цикълът й може дори да спре.

Тогава вече има повод за притеснение и трябва задължително да се отиде на лекар. И на психолог, защото хранителните разстройства се лекуват с терапия, а не с лекарства.

Физическо натоварване

То също е вид стресиране на тялото. Ако сте започнали по-интензивни тренировки, имали сте състезание, изтощавате се физически – ето още една причина хормоните в тялото ви да работят в по-различен режим и това да повлияе на цикъла – да го забави или пък да ви дойде по-рано.

Времето

Много момичета забелязват и че през лятото нещата с цикъла им стават по-различни. Може да ви дойде през три седмици, може да е по-обилно течението, може да закъснее.

Без някоя от изброените причини

„При мен нищо от горното не важи, но пак ми е нередовен цикъла“ – дори да е така, отново не е нужно да изпадате в ужас, ако тялото ви не работи като часовник. Пак повтаряме, то почти никога не е като часовник.

Други състояния, които са свързани с проблемна менструация са поликистозните яйчници и ендометриозата. Ще направим отделен епизод за тях, какво представляват и как се диагностицират.

Сега само ще изброим случаите, в които цикълът е нередовен или проблемен и вероятно има за какво да се притеснявате и трябва да отидете на лекар:

– Много силна болка по време на цикъл

– Толкова ви е лошо, че сте припаднали по време на цикъл

– Много обилно кървене

– Висока температура

– Силно кървене повече от една седмица

– Нямате цикъл вече няколко месеца подред

– Рязко отслабване или напълняване

– Положителен тест за бременност

Разбира се, консултирайки се с гинеколог, за да сме 100% сигурни в съветите, които ви даваме.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg