приятели

Да се влюбиш в най-добрия си приятел

Това е сложната ситуация, в която изведнъж осъзнаваш, че момчето или момичето, които са ти най-близки и сте си приятели от сто години изведнъж искаш да ти стане повече от приятел. И изпадаш в паника.

Нормално. Страх те е, че чувствата ти ще развалят всичко, което имате помежду си, вече няма да може да си споделяте, да сте заедно непрекъснато. И си казвате “Как можах!”, “Защо?”, толкова много хора има на този свят, аз баш в най-добрия си приятел ще се влюбя.

Не се притеснявайте, няма нищо сбъркано във вас, даже напротив. Да се влюбиш в най-близкия си човек е супер нормално. Колкото повече познаваш някого, колкото повече общи неща имате и правите заедно, толкова по-голяма е вероятността да откриеш, че именно това е човекът за теб. Защото можем да сме приятели с някого, без да сме гаджета, но обратното не става. Гаджетата трябва да са приятели, ако искат да имат истински хубава връзка. И събитията обикновено се случват в този ред – първо сме само приятели, после се влюбваме и искаме не просто да си говорим и да излизаме с някого, но и да се държим за ръце, да се гушкаме и да го целуваме.

Другото хубаво нещо в такива случаи е, че вероятността да не сте сигурни в чувствата си е почти нищожна. Когато познаваме много добре някой, виждали сме го в различни ситуации, знаем и хубавите му качества и недостатъците, и въпреки тях в един момент осъзнаваме, че имаме по-сериозни чувства, значи нещата наистина са сериозни. Когато си мислим, че сме влюбени в някой почти непознат, тогава може и да си фантазираме, че искаме да сме двойка точно с него или с нея. С приятелите нещата са сигурни.

Как да постъпите?

Трябва да намерите начин да споделите чувствата си. Няма как той или тя да ви прочете мислите. Щом сте много близки приятели, не би трябвало да е толкова трудно да изберете подходяща ситуация и да обясните какво се случва в главата и душата ви.

Ами ако чувствата ми не са споделени? Какво ще стане с приятелството ни?
Това са напълно основателни притеснения, както се казва шансовете ви са 50 на 50. Или ще чуете отсреща “и аз те харесвам и искам да сме повече от приятели” или пък не – той или тя няма да отвърнат на чувствата ви. В първия случай – супер, от приятели ставате гаджета. Може да не стане веднага. Не се паникьосвайте, ако в началото отношенията ви продължават да се по-скоро приятелски, нищо че и двамата сте си казали, че се харесвате. Понякога трябва да мине малко време, за да се престрашите към нещо повече и изобщо да се пренастроите на друга честота. Също така не започвайте моментално да засипвате човека със сърчица и любовни послания, да харесвате всичките му снимки и постове или пък да се хвалите в социалните мрежи, че вече сте гаджета.

Какво правим, ако ние кажем “харесвам те повече от приятел”, а отговорът е “аз пък не”. Няма какво толкова да направим. Криво, тъжно и обезкуражаващо е, когато разберем, че чувствата ни не са споделени. Трябва да мине малко време, за да ни мине, но повярвайте ми, колкото и да ви се струва сега, че това е краят на света, рано или късно забравяме за поражението и продължаваме нататък. Ако човекът, пред когото сте разкрили чувствата си, ви е истински приятел, не би трябвало да започне да ви се подиграва, да ви отбягва или да не иска повече да бъде с вас, само защото сте казали “харесвам те”. Може би за известно време няма да искате да сте около него толкова често или да оставате само двамата, няма да знаете как да се държите или за какво да си говорите. Но това минава, а истинското приятелство продължава. Особено, ако кажете в прав текст – окей, нека си останем приятеля, моля те, за мен това е много важно.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg