Хомосексуалност

Хомосексуалност

Това е голяма тема. И има защо. Много хора са гей или бисексуални. Тоест харесват – емоционално и физически хора от същия пол или пък и от двата пола. Всъщност, такива са и много животни!

Въпреки това хомосексуалността все още е голямо табу, а гей хората – било то мъже или жени, често се сблъскват с предразсъдъци и дискриминация. Затова събрахме на едно място най-важните факти.

Осъзнаването, че си гей или лесбийка

Да осъзнаеш, че си гей или лесбийка е преживяване, което е различно за всеки. Някои хора казват, че винаги са знаели, че са хомосексуални, а други – че са разбрали едва когато са се влюбили в някого от същия пол. Трети се оказват напълно объркани относно своята сексуалност.

След като разбереш, че си гей, може да се зарадваш или пък да се разстроиш, или въобще да не ти пука. Това обикновено зависи от възпитанието, обстоятелствата и заобикалящата те среда. Ако се чувствате объркани, със сигурност не сте единствените! Важното е да знаете, че няма нищо лошо в това да си гей или лесбийка. Това е нещо нормално и естествено.

Разкриването

В България хомосексуалността е законна и може да искаш да се “разкриеш”. Тоест да кажеш, че си гей. Може да ти се иска да го направиш, за да не се преструваш пред света, че си нещо, което не си. И това е съвсем нормално. И разбираемо.

Внимание!

Имай предвид, за огромно наше съжаление, че у нас хората, които са гей много често се сблъскват с лошо отношение, обиди и дори насилие. Затова преди да решиш да кажеш на някого, че си гей или лесбийка, внимателно прецени дали е безопасно за теб. Дали най-малкото няма да ти се подиграват и да те сочат с пръст.

Важно е да знаеш, че навсякъде по света има гей и бисексуални хора и те поддържат връзка помежду си. Имат своята си общност, макар че това може да се случва скришом.

Митове

За хомосексуалността и бисексуалността има всякакви митове и клишета. На пример, че е заболяване или че е заразно и може да бъде “излекувано”. Няма такова нещо – твърдо „не“!

Ако някой е гей, най-вероятно е педофил. Или поне има СПИН. Не! Няма никаква връзка между сексуалната ориентация на един човек и дали е педофил. И навсякъде по света има повече хетеросексуални хора, носители на ХИВ и СПИН, отколкото хомосексуални.

Също толкова погрешни са клишетата, че всички гейове са женствени. Не, не са.

Или всички женствени мъже са гейове – пълни глупости.

Че всички лесбийки са мъжкарани. – смешни физиономии тип вие луди ли сте

Че бисексуалните хора просто са пристрастени към секса. – пак

Бъдете горди

И така, какво друго? Има разбира се още много. Но тук искам да ви кажа нещо важно. Бъдете горди със себе си и сексуалността си! Като за начало, “разкриването в общността” – моментът, в който за първи път се свързваш с други гейове и лесбийки – може да бъде наистина важна стъпка. Да разбереш, че не си единствен или единствена може да бъде страхотно преживяване! И пак казвам – пазете се и внимателно обмислите на кого и как да се разкриете.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg