Сън, Стрес, Депресия. (видео)

Днес ще си поговорим за това как липсата на сън и стресът могат да повлияят негативно на вашето здраве и как с малки усилия може да подобрим тонуса си.

Защо е важно да спим?

Не малко хора смятат, че сънят е загуба на време, особено по- младите, които не искат да изпускат и секунда от живота. Всъщност сънят е критична функция, по време на която тялото ни балансира и регулира жизнените си системи, като влияе върху дишането и регулира всичко – от кръвообращението до нашият иммунитет. Оказва се, че сънят също е от решаващо значение за мозъка. Докато спим, в мозъка се извършва активно преструктуриране, което има голямо значение за нашата памет. Следователно пропускането на сън не само вреди на вашето здраве в дългосрочен план – увеличава риска от сърдечни проблеми, надебеляване, липса на енергия, но и намалява капацитета на концентрация и запомняне на нова информация във вашия мозък. Разбира се на всички ни се случва да binge watch-нем някой сериал за една вечер или да купонясваме до късно, не може и без това. Въпросът е след това да намерим време да компенсираме с голяма доза сън.

Стрес

Стресът не винаги е лошо нещо. В някои ситуации, като спортно състезание, стресът може да ни даде допълнителна енергия в дадената ситуация. Но когато стресът е непрекъснат, всъщност нашият мозък започва да се променя. Хроничният стрес, породен от преумора (както споменахме колко важен е сънят) или стрес покрай изпити, може реално да повлия на размера на мозъка, неговата структура и начина на функциониране.
Когато мозъка регистрира стресова ситуация, се освобождава хормон, наречен кортизол, който подготвя тялото за незабавно действие. Например ако видите кола засилена към вас, вашето тяло ще ви накара да се предпазите и да избягате от опасността. Това може да доведе до влошаване на концентрацията ви, грешни преценки и промени в социалното поведение. Хроничния стрес може да създаде основата за по-сериозни психични проблеми, като депресия. Но разбира се има начини как да се борим с този стрес. Едни от най-ефективните активности са тренировките и медитацията. И двете дейности намаляват вашия стрес. Така че не се чувствайте победени от натиска на ежедневието. Вземете контрол над вашия стрес, преди той да поеме контрола над вас.

Какво е депресия?

Едно от основните обърквания идва от това да имаш депресия и това да се чувстваш депресиран.
Няма човек, който да не се чувства зле от време на време – ако получиш лоша оценка, скараш се с вашите или с приятели, гаджето те зареже. Понякога дори няма конкретна причина защо сме тъжни. Но това чувство не продължава дълго, моментно е.Това е от време на време да се чувстваме депресирани.

Клиничната депресия от друга страна е различна. Това е медицинско разстройство и няма да изчезне само защото искате или ви е минало скарването с приятеля. Клиничната депресия продължава поне две последователни седмици и значително пречи наспособността ви да учите, да играете или да обичате. Депресията може да има много различни симптоми: лошо настроение, загуба на интерес към неща, на които обикновено се радвате, промени в апетита, чувство за безполезност или чувство на вина, твърде малко или твърде много сън, лоша концентрация, безпокойство, загуба на енергия или повтарящи се мисли за самоубийство. Но депресията няма само поведенчески симптоми. Депресията има физически прояви вътре в мозъка. Но учените все още нямат пълната картина какво причинява депресия. Според Националния институт за психично здраве,
средностатистически човек, страдащ от психично заболяване търси помощ след над десет години.

Депресията не е слабост или част от характера на човек. Затова хората страдащи от депресия не може да очакват сами да се справят. Ако познавате такъв човек, а вие самият не страдате от депресия, избягвайте да сравнявате неговото положение. Отворените разговори за психичните заболявания помагат да се пребори тази тема табу и да улесни хората да търсят помощ по-рано, без да се притесняват.

В следствие на стресовия живот, всички се чувстваме зле от време на време и в това няма нищо лошо или срамно, не означава че имаме слаб характер. Потърсете някой близък човек с когото може да си поговорите. А ако лошите чувства продължават твърде дълго време, не се страхувайте да потърсите професионална помощ от терапевт. Като ви боли зъб, ходите на зъболекар, нали? Няма нищо срамно или обидно, като не може да се справите с лошите мисли и чувства да потърсите лекар. Колкото по-рано, толкова по-добре.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg