Обичам те

Има ли правилен момент да кажем – обичам те?

Да си кажем „обичам те“ за първи път в една връзка е може би един от най-емоционално наситените моменти. Но много често хората, няма значение на колко години са, се притесняват от тези думи. „Трябва ли първо аз да го кажа, трябва ли да изчакам, ами ако не ми отвърнат със същото?“

Много от нас се страхуват от онзи неловък момент показван по филмите, когато той казва „обичам те,“ а тя отвръща с „благодаря.“

Нямаме дадена формула, която да споделим с вас за перфектния момент да кажеш на някого „обичам те“. Няма и определен срок, като: ако сте били три месеца заедно, значи е време. Не.

Всички ние имаме различно темпо

Важно е, когато казваме тези думи, то наистина да ги чувстваме, а не да сме притиснати от различни фактори или пък да го направим просто защото си мислим, че е време. Някои хора са по-влюбчиви и могат да кажат „обичам те“ още след втората седмица. При други пък нещата се случват доста по-бавно. Някои са по-притеснителни да споделят чувствата си, за други не е никакъв проблем.

Най-важното е да го кажем, когато наистина го чувстваме и предусещаме, че и другият човек е готов да го чуе.

Той ми каза, че ме обича, но аз нищо не казах

Ако някой ви каже, че ви обича, обаче вие не сте готови и не чувствате, че можете да отвърнете със същите думи, най-добре е да не отвръщате с „и аз те обичам.“ Но недейте и да мълчите. Все пак този човек се е разкрил пред вас и е много раним точно в този момент. Може да кажете, че вие много, много го харесвате и искате да сте с него, но при вас нещата се случват малко по-бавно и не сте готови да го кажете.

От друга страна, ако пък на вас не ви отвърнат, не си правете прибързани заключения, макар да знаем колко е гадно да не ти кажат същото. Споделете кой как се чувства по дадения въпрос и вижте дали може да се разберете. Най-вероятно можете, само трябва да се отпуснете и да го обсъдите често, открито и без никакви притеснения.

Делата също са важни

Колкото и да е важен моментът на „обичам те,“ при всеки може да се прояви по различно време. Това което също е важно за една връзка са действията, които без думи също могат да покажат любовта към даден човек. Малките жестове, това да караш партньора си да се чувства спокойно и добре с теб, да внимаваш в нещата, които ти споделя и от тях да се вдъхновяваш какъв да е коледният подарък за нея или него, са все неща, които също показват, че не сте безразличен към този човек, а напротив, че за вас той е много специален.

Та, кажете „обичам те“ само когато сте готови и сте супер искрени. Ще го усетите. Просто ще дойде този момент, в който гледате половинката си и просто отвътре всичко ще крещи „обичам те.“ Даже понякога, когато е супер искрено, може неволно да излезе от устата ви. Но помнете, че това не е най-важното, държанието ви един към друг е много по-показателно за вашата взаимна любов.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg