Какво е уретрално течение?

Какво е уретрално течение?

В тази тема ще им говорим за това какво е уретрално течение, какви са симптомите, причините и какво да правим.

Уретрално течение

Уретралното течение е проява на възпаление на пикочния канал, което се проявява в изтичане на различен по цвят и консистенция секрет по този канал. При мъжете от него се отделя не само урината, но и семенната течност по време на секс.

Как може да разберете за уретралното течение?

Рано сутрин преди да отидете до тоалетна, може да забележите гноен или слузен, жълто-зеленикав секрет по бельото ви. Освен това може да изпитвате болка или парене при уриниране, доста често да ви се пишка, да забележите зачервяване около отвора на уретрата или слепване на отвора на уретрата от засъхнал секрет.

Понякога е възможно да нямате нито един от изброените симптоми. Също е възможно ако не предприемете никакви мерки, дори да имате симптоми, то те да изчезнат. Но това далеч не означава, че проблема е решен. Това по-скоро означава, че инфекцията вече е хронична, което може да доведе до усложнения.

Причини за уретрално течение

Най-често уретралното течение се появява поради полово-предавани инфекции. Най-разпространената полово-предаване инфекция е хламидиалната инфекция, от която човек може да се зарази при вагинален, анален или орален секс. За това трябва винаги да използвате правилно презервативи при всеки сексуален контакт.

Причини за уретрално течение са и други подобни инфекции, но и при консумация на прекалено много алкохол или люти подправки. Понякога причините за течението не могат да се установят.

Лечение

Първата ви работа при някакви съмнения е да се консултирате с венеролог, който ще ви направи изследване на секрета, за да се установи причината на течението и да ви каже какви мерки трябва да се предприемат. Не оставяйте да ви мине от само себе си. Не си правете експерименти сами да пиете лекарства без да знаете какво точно ви има.

Много важно и задължително е веднага да кажете на партньора си, че имате такова течение, тъй като то е породено от инфекция и може да заразите половинката си. Най-добре е и вашият партньорка да отиде на лекар, за да бъде прегледан. Не е срамно, случват се такива неща. Ние трябва да се грижим един за друг, за това не си трайте от срам, че ви има нещо, а споделете, защото ако не се лекувате и за двама ви може да стане по-сложна ситуацията след време.

Препоръчително е да избягвате секса докато не ви мине напълно. Най-малкото, което трябва да направите е задължително да използвате презерватив.

Няма страшно, просто следете здравето си, ходете на прегледи и бъдете искрени с половинката си, за да може нещата да се оправят в самото им начало.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg