Нормално ли е на 15 да нямам гадже? (видео)

Здравейте,

Едни от най-често задаваните ни въпроси са: „Нормално ли е да съм на 14 и да си имам гадже?“„Нормално ли е да съм на 16 и да не съм правил секс?“ „Нормално ли е да съм на 13 и да мастурбирам?“

Нормално, нормално, нормално… Нaй-вече няма правила, че до 14 трябва да си имал първата си целувка, до 15 да са ти пораснали гърдите, до 17 да си имал вече 2 гаджета, …. Не. И много сме говорили по отделните теми.

Относно секса няма дадена възраст в която трябва да се прави. Разбира се ние може само да препоръчаме да не избързвате и да сте много добре подготвени. Какво имаме предвид под прекалено рано – нека кажем, че след 15/16 може би е по-добре. Защо? Защото за да правим секс е хубаво телата ни да са се развили, да сме навлезли стабилно в пубертета пубертета, да сме се знаем как да се предпазваме по време на секс, а и да сме една идея по-наясно с нашите чувства – кога сме влюбени и кога наистина сме готови за тази стъпка. Но разбира се, всеки се развива с
различни темпове и различните хора правят секс за първи път на различна възраст. Нашата най- важна задача тук е да ви съветваме винаги да правите секс с презерватив, да знаете как се използват и не на последно място и двамата да го искате и да се чувствате готови за тази стъпка.

Кога е нормално да си имам гадже?
И тук няма как да ви кажем кога е нормално. Ако двама човека се харесват, няма нищо лошо да са заедно. Ако пък не сме срещнали човека за нас, а сме на 17, също не трябва да се шашкаме нормално ли е или не. Както са казали хората – за всичко си има време. Нито трябва да бързаме,
нито много да го мислим. Те нещата ще се усетят като тръгнат да стават. Никъде по света няма тийнейджърски справочник в който да е описано: на 14 – първа целувка, на 16 – секс за първи път, на 12 – мастурбация за първи път. Няма такова чудо. Просто защото всичко зависи от нас самите и от хората, които срещаме. Но разбира се ние сме съпричастни към вашите притеснения, защото и ние сме били на ваше място и знаем за милиардите мисли, които минават през тийнейджърската глава, когато става въпрос за любовта.

Колкото и видеа да изгледате, колкото и книги да изчетете, никога няма да сте напълно готови за разбитото сърце, или за това как да поканите някого на среща. Но пък е много по-добре да сме информирани и подготвени до колкото се може. Важно е да познаваме телата си, през какво минаваме по време на пубертета, да знаем какво е менструация, какво е безопасен секс, защо мастурбираме и всички други теми, за които понякога ни е срам да говорим. Най-най-най важното нещо е да имате доверие на хората около вас, хора на които може да споделяте притеснения и да задавате от тези „неудобни“ въпроси без да се притеснявате.

Споделяйте, информирайте се, а те нещата ще си дойдат, когато им дойде времето.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg