Защо не ме харесват?

Защо не ме харесват?

Всички ме мразят, никой не ме харесва, приятелите ми не са ми приятели, никога няма да си хвана гадже…

Сещате ли се накъде бием? На онези дни и състояния, в които всички попадаме понякога. В пубертета още по-често, защото бушуващите хормони освен за промените в тялото са виновни и за промените в настроението. Един ден ни е весело и ни се струва, че животът е прекрасен. На другия – светът е черен, крив и крайно негостоприемен. И ни се струва, че всички са срещу нас, че никой не ни обича…и най-добре веднага да се гръмнем, да не се мъчим.

Дишай дълбоко и се успокой.

Напълно нормално е да се чувстваш така. Всъщност всеки човек му минават подобни мисли през главата. На някой по-често, на други не толкова. Дори да не минават през трудните години на пубертета, хората често изпадат в съмнения и депресивни състояния.

Случва се дори на най-известните. Много от най-красивите и тъжни песни на света са писани именно в такива моменти – когато музикантите, въпреки милионите си фенове, славата и богатството – са се чувствали като пълни лузъри. Ако те, които имат всичко на света, понякога са нещастни, какво остава за нас – най-обикновените хора.

Затова искаме да те успокоим и да ти кажем, че ако си мислиш, че никой не те харесва, най-вероятно грешиш и това е само в твоята глава.

И все пак, ето няколко неща, за които да внимаваш, защото те вече наистина могат да накарат околните да странят от теб и да не искат да бъдат твои приятели:

  • Ако си груб, прекалено настоятелен и не уважаваш личното пространство на другите, те също няма да те уважават.
  • Ако някой ти каже “спри, недей, това не ми е приятно” и ти въпреки това продължаваш, това със сигурност е черна точка за теб и не те прави симпатична и приятна компания.
  • Говориш лошо за другите. Харесваш някое момиче например, но говориш обидни неща за приятелките й. Сори, няма да успееш да я впечатлиш, напротив.
  • Говориш зад гърба на хората. Или си лицемерен. Това означава да се правиш на приятел на някого, но в негово отсъствие да обясняваш колко е зле. Няма как хората да имат доверие в теб, ако виждат, че си двуличник.
  • Приятел си с някого, само защото има пари. Ако не си искрен с приятелите си и не си с тях, защото ти е приятно и наистина ги харесваш, те рано или късно ще го разберат. И няма да имат нищо общо с теб, а най-вероятно ще разкажат и на повече хора. Честността и искреността са неразделна част от истинските приятелства.

И накрая нещо, което няма общо с характера ти, а с външния вид и как се грижиш за него. Изобщо не е толкова важно как изглеждаш – дали си по-пълен, нисък, висок и колко са големи гърдите или бицепсите ти, за да имаш или нямаш приятели. Хората ще искат да са с теб, ако им е приятно в твоята компания, ако си забавен, ако ги уважаваш и споделяте едни и същи интереси.
НО!!! Казвали сме го и преди и искаме отново да ти напомним, че хигиената е супер важна част за близките ти отношения и с момичетата и с момчетата, независимо от кой пол си. Казано простичко – ако искаш да те харесват, трябва да си чистоплътен. Това изобщо не е трудно – просто да се къпеш всеки ден, да си миеш зъбите редовно, да носиш чисти и изпрани дрехи. Нищо повече.
И на най-красивите мъже и жени на света ще им е трудно да си хванат гадже, ако миришат неприятно, имат лош дъх или са с мърляви дрехи.

Или с едно изречение – чистото тяло, чистите думи и чистите действия са всичко, което ти трябва, за да имаш компания и приятели.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg