Какво означава да си имаш гадже? (видео)

Здравейте,
Наясно ли сме какво означава да си във връзка с някого? Та нали някои се гаджосват още в детската градина, че даже имаме по няколко гаджета наведнъж. После обикновено в първите си ученически години сме „иууу… момчета“ или пък „бляк…момичета.“ И после влизаме в пубертета и нещата се променят.

Но какво означава да си имаш гадже? Дали е социален статут – другите си имат, значи и аз трябва да си имам? Весела Бабинова ще ви отговори на тези въпроси.

Според нас, да си имаш гадже означава, че е дошъл моментът и човекът, в който някой друг ви става много симпатичен и важен – искате да сте част от живота на този човек, да споделяте моменти заедно, да си общувате повече отколкото с останалите, да прекарвате време заедно и да се учите един друг. Да, няма как да забравим за първоначалната тръпка. Но всеки, който вече е имал първото си влюбване сигурно е разбрал, че тази тръпка не е достатъчна и не изгражда взаимоотношенията между двама влюбени.

Порочен кръг?

Трябва ли да гоним тръпката постоянно? В ранни години повечето смятаме, че любовта са пеперудите в стомаха, които наистина съществуват. Но това ли е всичко? Какво става, когато връзката стане по-дълга и изведнъж тези пеперуди изчезнат, значи ли това, че и любовта си е тръгнала?
Не, не означава. Тръпката е описванa навсякъде в песни, филми, книги. Тя ни кара да летим, да се чувстваме изключително щастливи и е лесно да се пристрастим към това чувство. Но нека си представим цялостната картинка. Влюбвате се – има пеперуди. След примерно 5 месеца изчезват, започва да ви липсва тази тръпка, започвате дори да избягвате половинката си и скоро решавате отново да търсите тръпката с някой друг. Добре, намирате я, ама след 4 месеца пак се случва същото. И всичко това защото търсим влюбването в началото.

Да имаш връзка е много повече от това да имаш пеперуди в стомаха.

Силното влюбване е на лице в началото на почти всяка връзка. Особено когато сме тийнейджъри и всичко това е твърде ново за нас. Но да си влюбен също означава да искаш да правиш някой щастлив, да изслушваш проблемите му и да се опитваш да му помогнеш, да го подкрепяш в идеите му/й. Както и означава да не се разбирате по определени теми, да спорите от време на време, да комуникирате какво харесвате в този човек, но
и какво не, да не искате да променяте човека, за да служи на вашите нужди. Да си във връзка е далеч от всичко да е цветя и рози по всяко време. Но то и не е нужно да бъде.

Знаем, че в пубертета хормоните полудяват, следователно и вие леко полудявате с чувствата си. Днес харесвам този, утре онзи, ама неее… аз наистина съм много влюбен/а този път. И сме толкова сигурни в тези чувства, че никой не може да ни разубеди. Но пък ние ви съветваме от време на време да се замисляте. Поспрете. Усещате ли, че търсите тръпката и когато ви стане безинтересно си тръгвате и фокусирате вниманието си върху друг човек? Не че ще свърши света ако всъщност правите така, всички се учим цял живот от нещата, които правим. Но пък ако разберем по-рано, че тази тръпка не е единственото нещо, което поддържа една връзка, то може да си спестим някое друго главоболие.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg