Казват, че съм зубър - това лошо ли е?

Казват, че съм зубър – това лошо ли е?

„В училище само ми се подиграват, дори родителите ми казват, че съм по различен и че трябва да се държа като другите деца. А аз просто се интересувам от космоса, науката,  компютърни игри и т.н. Трябва ли наистина да съм като другите или да остана себе си?“

В повечето случаи хората, които ви смятат за нърд, обикновено е защото играете много компютърни или настолни игри, или изключително много харесвате sci-fi филми, или сте добри в математиката, играете шах, не сте много  по партитата или пък просто защото не се обличате по начина по който „модерните“ или „популярните“ се обличат.

Но нека ви кажем нещо, няма нищо лошо в това да се интересувате от малко по-различни неща, нито пък в това да сте добри по математика. Останалите в училище нямат право да ви съдят за вашите интереси или в какво сте добри и в какво не. Не те диктуват кой си ти. И не, не трябва да се преструвате, че харесвате същите неща като вашите връстници, за да се харесате. Или да се от казвате от вашите си хобита, за да им направите по-добро впечатление.

„Какво ли ми говорите вие, много лесно ви е да го кажете, но не знаете колко е гадно всеки ден в училище да те тормозят за това, че си различен…“ Или просто да не можеш да си намериш приятели. Повярвайте, разбираме ви напълно, не е лесно да нямаш подкрепа и да бъдеш отхвърлян незаслужено. Но също така знаем, че училището е една малка част от живота ви и то ще премине. Но докато сте още в училище, може да направите следните неща:

Разберете, че няма нищо лошо да си нърд. Вашите различия са именно нещата, които ви правят човека, който сте. Помислете си за всички неща, в които сте добри и обичате да правите. Няма нищо срамно. Напротив – трябва да се харесате и дори да се гордеете със себе си.

Недейте да криете вашите хобита. Ако случайно някой разбере, че сте добри в шах или пък че знаете Менделеевата таблица наизуст – ами какво толкова. Все едно вие да тръгнете да им се подигравате, че знаят всички марки коли. Отдайте се и развивайте нещата, в които сте добри, ако това е физика, а не експерт по социални мрежи, ами много хубаво, бихме казали ние. Даже много по-добре!

Разберете, че не сте единствените, които си падат по така наречените странни неща. В които изобщо няма нищо срамно. Ще намерите много други хора със сходни на вашите интереси. Сприятелете се с тях, прекарвайте време заедно, играйте видео игри, гледайте Star Wars и каквито други неща харесвате. Не се затваряйте и не си мислите, че ви има нещо.

Споделете вкъщи за притесненията си и за подигравките, които получавате. Не винаги родителите ще ви разберат и не винаги ще получите подкрепа да правите каквото обичате, но все пак се опитайте да намерите подкрепа и разбирателство от други хора. Може да не стане от първия път. А да са необходими няколко разговора. Посочете положителните черти на вашите хобита и колко перспективни са те в днешния свят на технологиите. Не е нужно да понасяте всичко сами. Ако вкъщи все пак не намирате подкрепа, пробвайте с близък приятел или друг роднина, на когото усещате, че може да се доверите.

В това да си нърд няма нищо срамно, по-срамно е за хората, които слагат този етикет. Игнорирайте това, какво мислят другите, колкото и трудно да е. Живейте живота си по начина по който ви харесва. Недейте спира потенциала си заради други хора, които така или иначе след някоя друга година няма да са в живота ви.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg