Въпроси за контрацептивите, отговаря – доктор гинеколог! (видео)

Днес ще си поговорим с доктор Кедикова – детски гинеколог. Ще и зададем всички въпроси за контрацептивите за които се сетихме.

Кога трябва да започна да мисля за предпазване от забременяване?

Мисълта за предпазване от нежелана бременност би следвало да започне с мисълта за секс, т.e. всеки полов контакт потенциално може да доведе до бременност. Затова предпазването от нежелана бременност трябва да започне още с първия полов контакт.

Как да избера своя метод за предпазване от забременяване?

Най-лесно достъпен, т.е. лесен за набавяне и лесен за използване, е презервативът.

Той предпазва и от полово предавани заболявания. Затова е най-подходящ за първите полови контакти в началото на сексуалния живот. Когато започнете да водите редовен сексуален живот, изборът на “твоя” метод за предпазване от нежелана бременност става след консултация с гинеколог. Консултация с гинеколог трябва да се проведе своевременно в началото на половия ти живот, ако не е проведена такава преди това.

Преди началото на сексуалния живот или в самото му начало вече е нужно проследяване на редица сериозни състояния, като профилактика за рак на шийката на матката например.

Ако искам деца в близко бъдеще, имам постоянен партньор, кой временен метод да избера?

В зависимост от това, колко е дълъг перодът “близко бъдеще” и какво се разбира под временен метод, има различни варианти за контрацепция. Всичко това може да бъде обсъдено с твоя гинеколог. Тук ще се вземат предвид още много други обстоятелства, свързани с твоето здраве, начин на живот и съответно – с плановете ти за бебе.

Ако се спра на контрацептивни таблетки (противозачатъчни хапчета), как мога да започна?

След консултация и преглед при гинеколог.

Има ли някакви странични ефекти?

Всяко лекарство потенциално може да има странични ефекти, но преди всичко то има полза, поради която ние го използваме. Най – разпространените страхове за странични ефекти от противозачатъчните хапчета са: дали ще напълнея, дали ще се окосмя и дали ще ми се появят пъпки… Нищо такова не се случва със съвременните противозачатъчни хапчета. Напротив, често ги използваме за лечение на състояния, при които има проблем с повишено окосмяване или акне.

Колко струва?

Има хапчета в различен ценови диапазон, но като цяло са напълно достъпни. Опаковка, която се използва един месец би ти струвала, долу-горе, колкото еднократен билет за кино например.

Колко лесно или трудно е да се сдобиеш с нея в България? 

Не бих казала, че има проблем с това да се сдобиеш с веднъж изписаният контрацептив. Важно уточненение е, че винаги първоначално е задължително да пъде изписан от гинеколог след преглед и консултация.

Как ще повлияе на месечния ми цикъл?

Прави го постоянен и предвидим. В повечето случаи – го прави безболезнен и с по-оскъдно кървене.

А на способността ми да имам деца?

Започнат при здарва жена, не се установява проблем с по-нататъшно забременяване. Включително вероятността за забременяване в първите месеци след спирането е сравнително по-висока.

Ако реша, че искам деца, кога трябва да ги спра? 

В месеците преди или около желанието за бременност.

Как да се приуча да взимам хапчето си редовно?

Това го решава всяка жена или девойка според собствения си ритъм на живот. Най-често съветваме приема на хапче да се обвърже с нещо, което се прави рутинно всеки ден и по-възможност в сутрешните часове на денонощието. Така вероятността да се забрави е най-малка и ако все пак това се случи – има време за реакция. Например може да се свърже с миенето на зъби сутрин или със закуската.

Какво ще стане ако се разсея и пропусна хапче?

Важно е да се приемат по едно и също време, без да се пропускат. В зависимост от това колко време е забавянето и в коя част на опаковаката е забравеното хапче, би могло да има различни последици, както върху менструацията в конкретни цикъл, така и върху контрацептивния ефект за съответния месец.

В тези случаи е редно внимателно да се прочете листовката, където много от възможностите са подробно описани и има препоръки. Когато не може да се намери отговор там, е редно да се използва друг метод за контрацепция до края на опаковката и междувременно да се организира консултация с гинеколога ти.

www.freepik.com Woman vector created by pikisuperstar

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg