Защо да ходя на доктор?

Може ли да предположите, които са трите въпроса, които момичета ни задават най-често?

Какъв е шансът да съм бременна, ако…?
Нормално ли е да ми закъснява?
Ако отида на гинеколог, ще разбере ли, че не съм девствена?

И когато на последния въпрос отговорим, че при всяко момиче е различно и не винаги може да се каже със сигурност, веднага следва и „А какво да кажа като ме пита защо хименът ми е разкъсан?“

Мили момичета, никой гинеколог никога няма да ви зададе подобен въпрос. Вие отивате на лекар, за да получите консултация, да ви прегледат и да ви отговорят на всички въпроси, които имате. Не отивате на лекар, за да ви държат сметка с кой какво сте правили. Колкото до това дали гинекологът ще разбере сексуалната ви история по време на прегледа или не – абсолютно безсмислено е да ходите на лекар и да криете от него каквото и да било. Точно обратното, колкото повече информация даваме на лекарите за себе си, толкова по-адекватно отношение и лечение ще получим от тях. И това важи за всеки лекар, включително за гинеколог. Най-важното нещо, заради което хората ходят на преглед при специалист е, за да получат компетентен отговор на въпросите си. Затова и винаги ви казваме, че трябва да питате не нас или интернет, а лекар. Защото докторите знаят повече от Google.

В новата секция на сайта ни ще намерите подробна информация за това как, кога и къде да потърсите помощ от специалист. Ще може да търсите контакти на лекари от различни градове, засега информацията е за специалисти от София, Пловдив, Стара Загора и Бургас, но се надяваме скоро да можем да ви помогнем с адреси и телефони на уролози, гинеколози, дерматолози и психолози от цяла България.

Какво е важно да знаете?

В ходенето на лекар няма нищо срамно, сложно или притеснително. Това е не само най-нормалното, но и най-правилното нещо, което всеки от нас трябва да прави, когато нещо свързано със здравето го притеснява. „Една приятелка ми каза…“ и „четох, че не е добре…“ са съвети, които не трябва да слушаме, когато става дума за тялото и здравето ни. Тялото на приятелките ни си е тяхно, ние си имаме наше и то е различно. Всеки си има своите особености, но и това е най-хубавото – да сме различни и всеки да харесва различни неща. Повярвайте ни, лекарите са виждали всичко и са слушали какви ли не истории. Вашият случай няма да ги изненада с нищо. Няма от какво да се срамувате. Освен това фактът, че отивате на лекар, не означава, че сте направили нещо нередно. Отивате, за да се консултирате. Това е ваше право. А лекарите ще запазят лекарска тайна и няма да ви съдят.

Майка ми, ако разбере…

…ще ви бъде благодарна, че сте ѝ казали. Да, не ви се вярва, но майките са за това – да се грижат за вас и да се притесняват. Винаги когато имате здравословен проблем е добре първо да го споделите с възрастен, на когото имате доверие. Най-добре с родителите си. Няма срамни здравословни проблеми и родителите ви също са били тийнейджъри и знаят, че е нормално да се притеснявате и чудите дали всичко ви е наред. Ако все пак ужасно много се срамувате или имате друга причина, заради която не искате те да знаят, че искате да отидете на преглед или консултация, може да го направите и без тяхно знание. Лекарите няма да ви откажат преглед, но ако трябва да се извърши някаква процедура или манипулация, тогава вече ще трябва съгласието на родителите ви.

Колко струва?

Различно и зависи. Когато намерите специалист близо до вас, използвайки нашата търсачка, трябва да се обадите по телефона и да попитате. Някои лекари работят със Здравната каса. Това означава, че ако отидете при личния си лекар и поискате направление за дерматолог например, след това може да отидете при специалист и да платите само потребителска такса за прегледа. За гинеколог или уролог, направлението може да покрива цената на прегледа, но изследване с ехограф може да се заплаща допълнително. Обадете се и питайте, не се предполага да ги знаете тези неща, а и всеки лекар работи по различен начин.

Някои лекари имат само частни кабинети, там всеки преглед е платен. Това също може да го разберете по телефона. Кажете също на колко години сте, дали учите или работите. Попитайте дали може да отидете сами или с приятел. Пак да повторим – лекарите са виждали и чували всичко и са свикнали да ги питат хиляди неща, питайте и вие.

Има ли мъже гинеколози? А жени уролози?

Да и да. Ако момичетата се притесняват да отидат на преглед при мъж, няма проблем, просто си изберете лекар жена. След като свикнете да ходите на редовни профилактични прегледи (всяка година, момичета, след като започнете да водите полов живот и имате цикъл повече от 3-4 години), ще видите, че в гинекологичния преглед няма нищо сексуално. Има страшно много мъже гинеколози, при това много добри. Въпрос на личен избор и на настройка.

Момчетата пък са ни питали дали ако отидат при жена на преглед и тя ги опипва и се възбудят, могат да мастурбират в кабинета. Разбира се, че не можете. Мастурбирането е за когато сте си сами вкъщи. Не на публични места, още по-малко в лекарски кабинет. Освен това, когато човек влиза при доктора, обикновено е притеснен и има проблем. Не му е много до секс и до възбуждане. Почти сме сигурни, че като легнете на кушетката, последното нещо, което ще се случи с вас е да получите ерекция.

„Само балъците ходят при психоложката“

Поредната заблуда, в която живеете и вие тийнейджърите, а и много от възрастните. Да ходиш на психотерапия е пълно падение и значи, че си изперкал и не си наред. Грешен отговор. Да споделиш със специалист за емоционалните си проблеми е облекчаващо и нормално нещо. Познатите и приятелите също са за това – да ни помагат в тежки моменти, да ни дават съвети, да ни разведряват, когато ни е тъжно. Но не винаги могат да бъдат безпристрастни, честни, да изслушат без да съдят. Това е работата на психолозите и психотерапевтите. Те не питат „Защо го направи?“, „Защо не ми каза по-рано?“ и т.н. Те слушат и анализират. Ако в училище имате училищен психолог, поговорете си с него и ще видите колко много предразсъдъци спрямо този вид терапия ще ви се изпарят още след първата среща. Не е нужно всички да разбират, защото най-вероятно се притеснявате, че ще ви се подиграват.

Ако нямате психолог в училище, но ви тежат страшно много неща и трябва да ги изкарате от себе си, ние можем да ви помогнем с контакти на психолози в София и още няколко града. Те не работят с направление от Здравната каса, защото не са лекари, а терапевти. Попитайте по телефона колко струва една среща.

Всички тийнейджъри са с пъпки, к‘во толкова

Така е, но пък това си е твоето лице и по него ще те посрещат и изпращат до края на живота ти. Ако акнето е в тежка форма, остават белези. Няма да ти е приятно. Все пак е 2019 и медицината е достатъчно напреднала, тъпо е за едни пъпки да си съсипеш бъдещето. (Преувеличаваме, да, но не съвсем. Тепърва ще разбереш, че първото впечатление е важно и това как изглеждаме има значение) Говорили сме много за всичко, което тийнейджърите трябва и не трябва да правят с кожата на лицето си, но е най-добре да го чуете лично от лекар дерматолог. Особено за по-сериозните случаи, консултацията е задължителна. Не винаги можете да се справите с проблема само с добра хигиена и продукти за тийнейджърска кожа. Понякога се налага и медикаментозно лечение. Говорете с родителите си и ги помолете да отидете с тях на дерматолог, ако имате много лоша кожа. Това може да е козметичен проблем, а не сериозно здравословно състояние, но не е маловажно. Влияе на самочувствието, а то в тийнейджърските години (и не само) е важно. После ще ни благодарите.

 

Проект “Попитай, за да получиш помощ” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община Програма „Европа“ 2019 от фондация “Лърн”