Няма презерватив, няма секс

Чували сме разни доводи като: с презерватив не е толкова хубаво, изхлузват се, късат се и подобни. Нищо подобно.

Запознаваш се с някой вечерта в дискотеката, страстите се разгорещяват, оказва се, че и двамата нямате презерватив, все пак решавате да го направите и на сутринта – марш до аптеката за спешно хапче. Моля те, не бъди поредният, който ще участва в този филм и сценарий. Адски вредно е и опасно.

Ето защо.

Първо спешното хапче е истинска хормонална бомба и може да се пие много, много рядко. Сексът с непознат или пък познат освен забременяване, може да ти докара и сексуално предавани инфекции. Които могат да бъдат кошмарни и за цял живот. Хапчето няма да те спаси от тях, за разлика от презерватива. Вече казахме, че хапчето за след секс е вредно, а именно момичето може да прокърви, да й е лошо, да я боли корем – все неща, които със сигурност не искаш да са част от ваканцията ви.

Да, ама с презерватив не е същото?

Чували сме го стотици пъти, но няма да се уморим да обясняваме защо това не е точно така. Да караш мотор без каска също е хубаво, нали? Е да де, ама можеш да си счупиш главата. И затова мотористите карат с каска. Винаги. Или поне тези, на които им е мил животът.

С презервативите е абсолютно същото – за много маааалко по-силно усещане не си струва рискът. Освен това презервативите стават все по-добри – с лубриканти, с различни вкусове, супер еластични, оребрени и какво ли още не. Просто трябва да намериш тези, които най-много ти харесват. Точно както си избираш дрехи или маратонки.

Напомняме ти, че можеш да се заразиш със сексуално предавана инфекция и от орален и анален секс. Презервативът и в тези случаи е задължителен.

И не, не се къса и изхлузва толкова лесно. Трябва просто да се научиш да го слагаш правилно. Как се учиш? Както се учи всичко в този живот – с упражнения. Момчетата тренират на себе си, момичетата на каквото намерят в плод и зеленчука.

Далеч по-сложни неща можете да правите, един презерватив ли няма да се научите да слагате.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg