Ще боли ли първия път?

Ще боли ли първия път?

Вагината на момичетата е цилиндричен канал, който свързва външните полови органи с шийката на матката и матката. Състои се от мембрана, произвеждаща мукус – слуз, мускул и еластична тъкан.

Вагината е еластична и природата я е направила така, че да се разтегне достатъчно, че през нея да излезе цяло бебе, а след това да се свие отново до нормалния си размер. Освен за раждане, вагината е каналът, от който изтича менструалната кръв по време на цикъл и отворът, в който става проникването по време на секс.

Уточняваме тези анатомични факти, защото има и момчета, и момичета, които не знаят точно кой отвор за какво служи, да не говорим, че много мъже, а дори и жени не знаят тези неща.

Така, колко е голяма вагината на момичетата?

Разбира се при всяка е различно, но средно в дълбочина е между 6-8 см в спокойно състояние и 7-13 сантиметра във възбудено. За ширината казахме вече, че се променя и свива и разширява. Този орган, момичета, е толкова еластичен, че се напасва според нуждите – т.е може да е толкова тесен, че да задържи малък тампон вътре в себе си и толкова широк, че да мине през него главата на бебе. Затова притеснението “много съм тясна там долу” е напълно неоснователно.

Но…има няколко условия.

Както казахме това е мускул, което означава, че като останалите мускули в тялото, той се съкращава и отпуска. Следователно, ако се притеснявате, че сте тясна това ви кара да се свивате и да съкращавате мускула и съответно наистина там долу става по-тясно. И обратното – когато се отпуснете и мускулът се отпуска. Затова и много пъти сме казвали във видеата за първия път, че е много важно момичето да е отпуснато, възбудено и овлажнено, за да може проникването да е по-лесно, по-приятно и по-безболезнено.

Така че, момичета, първа стъпка за да не сте “тесни там долу” е просто да не мислите, че сте тесни там долу. Няма причина да сте, природата ни е направила такива, че да можем през същия този отвор да раждаме деца.

И все пак, първия път, когато се опитате да правите секс с проникване е нормално да не се получат нещата. Нормално е колкото и да сте си мислили, че сте готови и уж сте спокойни, все пак да се притесните и проникването да е трудно или почти невъзможно. Това може да се случи не само първия път, а на жена, която води сексуален живот отдавна. Просто е притеснена, не може да се отпусне или нещо друго и проникването да не се получава, въпреки че преди това го е правила десетки пъти. Какво правим тогава? Много просто – намаляваме темпото или спираме изцяло.

Това е съвсем окей. Няма такова нещо, че щом сме почнали трябва на всяка цена да докараме нещата докрай. Сексът трябва да е приятен. Ако нещо не се получава и не става, стоп. И никой от двамата партньори не трябва да се чувства гузен или виновен.
Още по-добре е, ако си поговорите и обсъдите какво е станало.

Не, просто момчетата трябва да се постараят да ги предразположат и да ги възбудят достатъчно добре, така че момичето да е отпуснато и влажно и да не се стяга и всичко ще е наред.

И за финал, както винаги подчертаваме, ако си мислите, че сте направили всичко възможно, за да сте отпуснати, възбудени и овлажнени, ако уж всичко е както трябва да бъде, но все пак не става и не става – само преглед при гинеколог може да ви отговори на въпроса “има ли някакъв проблем с вас или няма”.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg