Контрацепция

Разговорите за презервативи и хапчета може и да не са най-интересните неща, които ви вълнуват, но са задължителни. Ако не планирате скоро да ставате родители или пък не искате да рискувате да хванете някоя сексуално предавана инфекция, то задължително използвайте контрацепция. За да е ефективно всичко това, трябва да знаете какви са опциите, които съществуват и как да ги използвате.

Презервативите

Презервативите създават бариера, която пречи на спермата да проникне във вагината. Има два вида: по-често срещаният мъжки презерватив, който се слага върху пениса преди секс и женският, който се поставя във вагината.

Вторият е почти невъзможно да се намери в България. Но първият е навсякъде. Аптеки, бензиностанции, хранителни магазини… Купувайте си! Не се притеснявяйте от това какво ще си помисли продавача или как ще те гледат останалите. Вие сте си най-важни, срам не срам, трябва да знаете как да се грижите за себе си. Презервативите са достъпен начин да се предпазите по време на секс.

Освен от нежелана бременност, единствено презервативът може да те предпази и от болести предавани по сексуален път. Така че освен ако не спите с партньор, на когото имате доверие и двамата сте се изследвали за сексуално предавани инфекции и сте решили, че ще правите дете, използването на презервативи е абсолютно задължително!

Хормонална контрацепция

Съществуват много различни форми на хормонална концентрация: противозачатъчно хапче, вагинални пръстени, импланти, инжекции и хормонални вътрематочни спирали.

Хормоните сгъстяват секрета около матката, което не позволява на сперматозоидите да проникнат. Някои могат и да попречат на производството на яйцеклетки от яйчниците.

Хормоналните контрацептиви са много сигурно средство за предпазване от забременяване, ако се използват правилно, но могат да имат и странични ефекти като напълняване, промени в настроението и влияние върху кожата. Но може и да ги нямат.

Естествени методи.

Естествените методи на контрацепция са по-сложни и са далеч по-несигурни. Пример за такъв метод е следенето на овулацията – дните, в които съществува висока вероятност да забременеете, и избягвате да правите секс тогава. В овулация телесната температура на жената се покачва леко, така проверявате кога сте най-плодовити.

Изваждането на пениса от вагината преди момчето да свърши е друг естествен метод за предпазване от бременност, който също не е много надежден. В този случай се разчита на мъжа да реагира навреме, което особено за тийнейджърите не е много лесно. А и сперматозоиди могат да се отделят и преди момчето да е свършил

Спешна концентрация: хапчето за след секс

Когато нещо се обърка – скъсан презерватив или забравено хормонално хапче, хапчето за след секс може да се окаже правилното решение. Ако се вземе до 72 часа след секс, спешната контрацепция може да ви предпази от бременност чрез висока доза хормони. В случай, че вече сте бременна, то няма да подейства. Тоест не предизвиква аборт.

Хапчето за след секс не трябва да се използва като редовен метод за контрацепция, а само в краен случаи. То обърква целия естествен ритъм на женското тяло. И е нещо като аварийните изходи – използват се само, когато има пожар. А не вместо входната врата.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg