Мастурбацията (Част 2)

Продължаваме с още факти за мастурбацията. Може ли да прекаля? А знаехте ли, че британското правителство насърчава мастурбацията? И още.

Може ли да прекалите с мастурбацията?

Редовното самозадоволяване е нормално, дори повече от веднъж дневно. Има разбира се допустими граници, но не е въпрос на брой. Експертите казват, че ако мастурбацията пречи на нормалния ви начин на живот – на училището, работата или срещи с приятели, това вече е прекалено. Много малко хора обаче имат такъв проблем и ако се притеснявате, че мастурбирате твърде много, винаги може да се посъветвате с лекаря си или друго медицинско лице, на което имате доверие.

Взаимно мастурбиране

Мастурбирането на партньори е вид интимност без проникване. Някои го смятат за секс. Попитайте партньора си какво харесва и наблюдавайте внимателно езика на тялото му. Въздишките и стенанията са добри знаци! Важно е да знаете, че всички момчета и момичета са различни и това, което е сработило вчера или с друг партньор, може да не е окей този път. Ако не сте сигурни какво да правите, направо попитайте партньора си.

По един оргазъм дневно

Някои европейски държави като Великобритания и Холандия дори насърчават всекидневната мастурбация при тинейджърите, защото това е здравословен начин да опознаят тялото си. Според здравните служители там самозадоволяването помага да се отложи първият път докато са наистина готови, а и намалява броя на нежеланите бременности и сексуално предавани инфекции. А и те казват, че подобно на физическите упражнения мастубирането няколко пъти седмично влияе положително на тонуса.