Спермата! (видео)

Весела Бабинова ще поговори за спермата – какво представлява, от къде идва, за какво служи, има ли цвят и миризма. Що е то сперма и от къде идва?

Сперма или семенната течност се отделя от пениса на мъжа при еякулация или когато той свършва. Спермата е основният преносител на мъжките полови клетки – сперматозоидите, произвеждани от тестисите.

Трябва да знаете, че сперматозоидите и семенната течност не са едно и също нещо. Сперматозоидите са само един компонент от семенната течност. Те са тези, които оплождат женската яйцеклетка и се стига до забремянване.

Тестисите на мъжа произвеждат милиони сперматозоиди, които узряват и се натрупват. Когато мъжът е стимулиран да свърши, сперматозоидите се изтласкват през семепроводните канали и се пренасят до простата.

Към сперматозоидите се добавя течност – те заедно образуват семенната течност. Спермата излиза от пениса през пикочопровода. Спермата съдържа: 60% простатен секрет, само 2 до 5% сперматозоиди, тестостерон и други вещества, помагащи на сперматозоидите да бъдат плодовити.