Спешното хапче

Дори да не сте го ползвали лично, със сигурност сте чували за някое момиче да e тичало до аптеката за него. Спешното хапче може да ви помогне, ако по време на секс не сте ползвали никакви други предпазни средства и се притеснявате, че може да е забременеете. Различните марки хапчета имат различен период на действие, но в най-честия случай работи, ако се изпие до 72 часа след секс. До пет дни също може да подейства, но не е толкова сигурно. Колкото по-скоро се вземе, толкова по-добре.

Винаги ли работи?

Почти – 1-2 от сто момичета, които са взели спешното хапче в препоръчания интервал, все пак ще забременеят. Ако си правила незащитен секс и цикълът ти закъснее, трябва да отидеш на лекар. Никога не можеш да разчиташ 100%, че спешното хапче ще те предпази.

За какво не помага?

Освен нежелана бременност, сексът без презерватив може да ти докара и някоя инфекция, предавана по сексуален път. Хапчето за след секс няма да те предпази от нея. Не случайно се нарича спешна контарцепция. Не и метод за предпазване от бременност или сексуално предавани инфекции.

Внимание

Сещаш ли се за специално обозначените аварийни изходи. Спешното хапче е като него. Използва се при пожар. Но не и всеки ден, т.е. в никакъв случай всеки път като правиш секс. Разгледай секцията ни, специално посветена на контрацепцията и избери своя метод. Повтаряме отново: хапчето за след секс не е метод за предпазване от нежелана бременност или сексуално предавани инфекции.

Има ли странични ефекти

Всеки организъм реагира различно на лекарства, а спешното хапче си е лекарство. Затова трябва добре да прочетеш листовката. Гадене, повръщане, главоболие и умора са най-честите реакции, но се срещат рядко и минават бързо. Хапчето може и да обърка цикъла ти и той да не е много редовен след приема на лекарството.

Кога най-често се използва

Както казахме, това не е препоръчителен метод за постоянно предпазване от забременяване, но има случаи, в които е решение. Ако по време на секс, презервативът се скъса или изхлузи. Ако си забравила да изпиеш противозачатъчното си хапче два дни подред и разбира се, когато половият акт е бил насила.
Важно – ако си сигурна, че си бременна, никога не взимай спешно хапче.

Контрацептиви + спешно хапче

Някои момичета толкова се притесняват да не забременеят, че освен противозачатъчни таблетки, пият и хапче за след секс. Това е абсолютно излишно и натоварва организма с допълнително количество хормони. Противозачатъчните са достатъчна защита срещу бременност.

Ще пречи ли да стана майка някой ден

Не. Няма опасност, ако сега ти се е наложи да взимаш спешна контрацепция, един ден да имаш пробелми със забременяването.

Откъде се купува?

От аптека, без рецепта.