Любов от пръв поглед

Мит ли е любовта от пръв поглед

Случвало ли ви се е – виждате някого за първи тъп и все едно гръм ви удря, светът ви се преобръща и край, това е!? Определено има какво да се каже за момента, в който видиш някой за първи път. И що се отнася до науката, има обяснима причина защо може да изпитвате толкова силни чувства към някого, когото виждате за първи път.

Защо сърцето ни затуптява лудо щом погледите ни с някой непознат се засекат за първи път? Може ли наистина да обикнем човек, когото не познаваме?

Няма как да говорим за любов толкова рано, защото това чувство преминава през доста етапи преди да можем да го наречем любов.

Всъщност, когато видите човек, който ви допада, заради външния му вид, в мозъка ви започват реални химични реакции, които карат света ви да се преобърне. В такива моменти, мозъкът отделя допамин, който освобождава всички тези топли чувства и дори не можете да си намерите място от толкова много еуфория. Този хормон може да ви накара да почувствате непоколебимо привързаност към някого, дори да го виждате за първи път.

Науката също обяснява, че телета ни излъчват феромони, които служат за привличане на противоположния пол. И е доказано, че в определени дни от месеца – на пример в овулация при момичетата, те са по-силни и действат по-ефективно на хора от другия пол.
Абе, „любовта си е химия“. Тази реплика не е дошла от въздуха, а си има своите научни обяснения. С малкото уточнение, че дотук говорим само за привличане. Чисто физическо, което – да, действа и на емоциите и усещанията ни, но това не е любов.

Учените откриват, че хората могат да решат почти веднага до каква степен някой човек ги привлича. Явлението любов пък не може да се случи без тази първоначална привлеченост. При първа среща веднага забелязваме външния вид, гласа на човека, маниерите му и други подобни характеристики. И за секунди, мозъкът ни разбира дали се интересува от това което вижда.

„Любовта от пръв поглед“ може да се окаже привличане от пръв поглед.

Това мигновено привличане може да ви накара да искате да опознаете този човек по-добре. Да го обикнете и вече да говорим за любов.

Първото впечатление е важно, но дори то да е супер, това не винаги означава, че нещата ще се превърнат в любов. Щастливите дългогодишни връзки са базирани на много повече от първото впечатление или първичното привличане. И докато е възможно да си паднете по някого от пръв поглед, за да се превърне това запознанство във връзка трябва да се опознаете много по-добре, да вложите още време, емоции, усилия…

Разбира се за някои хора любовта от пръв поглед ще продължи да бъде много повече от чисто физическо привличане. Просто така го усещат. Край – обичам го или обичам я! От първата ни среща. Въпреки че ви разказахме за хормони, феромони и първоначалното привличане, все още в някои ситуации ще се чудите как може да харесвате някого толкова много още от първата среща. Мозъкът ви вече знае защо, но това не пречи привличането да е адски силно и да ви говори направо за любов. Затова имайте едно наум: от първа среща е рано да се говори за любов, а понякога тези силни чувства могат тежко да ви заблудят.