Всичко за тампоните

Дали ще ползваш тампони или превръзки е само и единствено въпрос на лично предпочитание. И двете вършат една и съща работа, но по различен начин. Превръзките абсорбират менструалната кръв след като тя излезе от тялото, докато тампоните попиват кръвта, докато е още във вагината. Тампоните също са направени от абсорбиращи материали, които са сбити в малко цилиндърче. Подобно на превръзките, и те се предлагат в различна форма и големина – по-малките са за по-слаб цикъл, а по-големите за дните с по-обилно кървене.

Кой може да ги ползва?

Абсолютно всяко момиче, което се чувства комфортно с тампон. Формата им е такава, че ако са поставени правилно, не би трябвало да ги усещаш изобщо. Първите пъти е нормално да се притесняваш, все пак това е чуждо тяло, което трябва да пъхнеш вътре в теб, така че е съвсем в реда на нещата да се чудиш дали ще успееш и дали всичко ще е наред. Всичко ще е наред, само следвай инструкциите на опаковката.

Кога да започнеш да ползваш тампони?

Можеш да опиташ още при първия цикъл. Няма правилно или неправилно време. Има жени, които ги ползват цял живот, други – никога, трети само за плуване и на плажа. Някои момичета са толкова нетърпеливи, че искат да се научат да си слагат тампон още преди да имат цикъл. Това е излишно. Препоръчително е да пробваш за първи път, когато цикълът ти е по-силен, защото кръвта овлажнява влагалището и тампонът влиза по-лесно. В зависимост от вида на тампона, първите пъти може да ти е по-лесно да си го сложиш, ако си в легнало положение с вдигнати нагоре крака. Но с течение на времето би трябвало да го слагаш и махаш лесно във всяка поза, но най-удобно е ако си леко приклекнала. Честно казано всяко момиче си намира неин си начин. Същото важи и за вида тампони – дали ще ползваш такива с апликатор или без. Тези с апликатор и по-загладен връх се слагат по-лесно, можеш да пробваш с тях в началото, за да си по-спокойна.

Има ли тампони за девствени момичета?

Всички тампони са подходящи за девствени момичета. Тампонът не може да пробие химена и да загубиш девствеността си. Ако вече си пробвала тампон и ти е удобно, няма от какво да се притесняваш.

Няколко важни неща

Питали са ни дали е възможно тампонът “да се изгуби” някъде навътре в тялото. Не, няма как да стане. Единствената посока, в която може да поеме един тампон, е обратно навън оттам, откъдето е влязъл. Ако е поставен правилно, връвчицата в единия край трябва да остане извън тялото, за да може лесно да се извади. Но дори тя да се е скрила някъде навътре, тампонът пак може лесно да излезе, стига да бръкнеш малко по-навътре. Понякога се случва да забравиш, че си с тампон и да си сложиш още един (да, наистина, той е направен с такава форма, че не би трябвало да го усещаш в тялото си и във влагалището има място за два тампона). Това не е добре, защото може да развиеш инфекция.

Най-важното

Тампоните трябва да се сменят на всеки 4-6 часа в зависимост от това колко силен е цикълът. Но със сигурност е по-добре да е по-често, отколкото по-рядко. За разлика от превръзките, на които виждаш дали са за смяна или не, ако оставиш тампонът по-дълго, той може да протече. Но още по-важно, ако не се сменя достатъчно често тампонът може да предизвика токсичен шок, а той може да доведе до фатален край. Наистина. Рядко се случва, но ако преседи по-дълго тампонът може да доведе до бум на специфични бактерии, които така или иначе са във влагалището, но без него се регулират от само себе си. Затова е много важно да сменяш тампона поне на 6 час, всеки път докато ходиш до тоалетна. Препоръчваме да не спиш през нощта с него, а за през нощта да ползваш дамски превръзки. Често си лягаш за повече от 6 часа.
Когато стане време да го извадиш, хвани конеца и леко издърпай навън. Завий го в тоалетна хартия и го хвърли в кошчето. Не хвърляй тампони в тоалетната, защото могат да я запушат.

Секс с тампон, може ли?

Не е добра идея и няма причина да го правиш. По време на секс пенисът на момчето ще избута тампона навътре и после ще ти е трудно да го извадиш. Ако ще правиш секс по време на цикъла си, трябва да използваш презерватив, за да се предпазиш от сексуално предавани инфекции и бременност.