Кога трябва да си хвана гадже?

Кога трябва да си хвана гадже?

Kакво е нормално да правят тийнейджърите, когато са гаджета? И изобщо трябва ли да имаш гадже на 15? Ами на 16?

Истината е, че няма възраст на която е нормално да имаш гадже или след която, ако нямаш връзка, значи нещо не ти е наред. Момчетата и момичетата имат различни интереси, преминават през различни периоди и е съвсем нормално хем да харесваш някого, хем нищо да не се получава, защото в този момент имаш други по-важни и интересни неща. Може да се занимаваш със спорт, да ходиш по пет пъти седмично на тренировка след училище и да не ти остава време за друго. Или да учиш за решаващи изпити. Или пък да си имаш канал в YouTube, който ти отнема цялото свободно време.

В никакъв случай не казваме, че да имаш гадже е скучно или не е толкова важно. Напротив, да си влюбен и да намериш сродна душа, с която да си споделяш всичко и да си прекарваш страхотно всяка минута е доста приятно усещане.

Но трябва да се случи по естествен начин, а не защото всички го правят или някой ти е казал, че в девети клас е задължително да си имаш гадже, иначе си страшен загубеняк.

Това важи и за въпроса “какво трябва да правят гаджетата, когато са на 16”. Каквото им харесва е най-краткият отговор с две условия – освен да им харесва, трябва да е безопасно и да е по взаимно съгласие. Под безопасно разбираме и всичко свързано със секс и извън секса.

Самият секс също не е задължителен – говорили сме за това много пъти. Често момчета ни питат какво да направят, за да накарат гаджетата им да се съгласят да правят секс с тях, защото вече били на 16. Ами няма какво да направите, момчета. Просто трябва да изчакате момичето да се почувства готово и само да реши. Ако я притискате и настоявате, най-много да я загубите. Или нараните. А никой не иска това, нали?!

Или накратко казано – понякога може много да харесваме някого и той или тя също да споделят чувствата ни, но просто моментът да не е подходящ. Важното е да не се отчайваме и да си мислим, че са ни отблъснали, защото сме грозни, глупави и скучни.

Ако пък вече имате гадже и се чудите какво точно да правите с него – просто слушайте сърцето си и разбира се, винаги се съобразявайте с желанията на човека до вас. В любовта и връзките няма трябва и не трябва, стига и двамата да сте щастливи, да не се наранявате и да се уважавате. А това, повярвайте ми, хич не е малко, нито пък лесно.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg