Размери и форми на пениса

Да започнем оттам, че е нормално да се чудиш дали всичко “там долу” е наред. Като достатъчно голям ли е, не е ли прекалено тънък, на всички ли им е с такава форма? Всяко, ама наистина всяко момче си задава тези въпроси и то често.

За пениса важи това, което важи и за всички останали части на човешкото тяло – при всеки си има особености и в различните възрасти на мъжа пенисът изглежда по различен начин.

Пенисът на 19 години ще е различен от този, който е бил на 11. Кога ще започнеш да се развиваш също не може да се каже с абсолютна точност – при някои момчета хормоните започват да си вършат работата и пубертетът стартира още на 9, при други на 15. Растежът на пениса е само една част от съзряването – заедно с него се появява и окосмяването, растежът на тестисите, развитието на мускулатурата, мутирането на гласа… Дори при теб тези неща да се случват малко по-късно отколкото при твоите приятели, няма защо да се тревожиш. Рано или късно ще ги настигнеш и размерите на всичките ти части на тялото ще се променят. Това важи и за пениса.

Колко голям е нормалният пенис?

Тази карта може да ти е интересна – както виждаш в различните страни по света размерите са много различни. Някои африкански и южноамерикански народи имат средна дължина на пениса в ерекция до 18 см, докато в Тайланд е едва 10 см. За България средният размер е 15 см.

Как се мери дължината на пениса?

В еректирало състояния трябва да опреш началото на линията в пубисната кост и да измериш сантиметрите до върха на главичката.

Можеш ли да увеличиш размера на пениса си?

Не. Точно както не можеш да промениш цвета на очите си или кой номер обувки носиш. Каквото и да четеш в интернет за диети, добавки, упражнения и др. няма как да промениш природата. Дори някои от тези практики за увеличаване на размера на пениса са изключително опасни и могат да ти причинят непоправими последствия, така че в никакъв случай не прибягвай до експерименти, подсказани от познати или непознати доброжелатели.

Ами формата?

Освен за дължината и дебелината, много момчета се тревожат и за формата на пениса – дали кожичката, която го покрива е нормална или не, дали е ОК, ако е леко извит на ляво или на дясно… Смислен отговор на всички тези въпроси може да ти даде само лекар. И както за момичетата е препоръчително да ходят редовно на гинеколог, така и момчетата в пубертета трябва да си правят прегледи на тестисите. А веднъж като влезеш в лекарския кабинет, използвай момента да попиташ всичко, за което се притесняваш. Никой няма да ти се смее, да те помисли за луд или да те пренебрегне. Всеки човек – и момичетата, и момчетата – преминават през този период и имат хиляди въпроси, ти нито ще си първият, нито последният. Ако си на лекар с родителите си и се притесняваш от тях, можеш да помолиш накрая на прегледа да останеш сам с лекаря. Това е твое право, поискай си го.

И накрая пак да ти кажем – не се сравнявай с по-големия си брат или най-добрия си приятел. Те най-вероятно са в различен етап от развитието си. Това, което виждаш в съседния писоар или в съблекалнята до теб по никакъв начин не трябва да бъде огледален образ на твоето тяло. Всички сме различни и това е най-хубавата част от живота. Колкото до момичетата – за тях размерът няма почти никакво значение. Честна дума. Важни са отношението ти към тях и как ги караш да се чувстват.