Мъжки и женски оргазъм

Мъжки и женски оргазъм

Едни от най-често срещаните дискусии са при кого оргазмът е по-добър, по- силен или пък защо жените стигат до оргазъм по-рядко.

Първо нека кажем, че оргазмът е кулминацията в секса. Най-често се описва като чувство на еуфория, предизвикано от контракции на мускули.

Защо говорим за разлика при мъжете и жените?

Една от главните причини е самата анатомия на телата. Мъжкият оргазъм е съсредоточен в пениса. Някак си е по-ясен. При достатъчно стимулиране на пениса, мъжът може да достигне до оргазъм, който предизвиква свършване – отделяне на сперма.

При жените не е чак толкова ясно, защото те имат различни ерогенни зони там долу и е строго индивидуално стимулирането на коя зона би довела до оргазъм. Два от основните вида оргазми при жените са клиторен и вагинален. За повече информация може да изгледате нашето видео за женския оргазъм.

Времетраене?

Както споменахме вече, жените стигат по-рядко до кулминация отколкото мъжете. За това пък продължителността на женския оргазъм е по-дълга – около 20 секунди или повече. Докато при мъжете продължава около 3 до 10 секунди. Но когато си говорим за самото чувство по време на оргазъм, и двата пола го описват по много еднакъв начин.

Време за възстановяване?

След достигане на оргазъм, мъжете имат нужда от повече време докато се възстановят – това време може да варира от няколко минути до час, в зависимост от възраст, начин на живот, употреба на алкохол и т.н. При жените този период е доста по-къс.

Защо трябва да знаем тези разлики?

Много жени се обезкуражават или си мислят, че нещо не е наред с тях, защото не могат да изпитат оргазъм. Както казахме, за жените е по-трудно, изисква повече време и стимулация. Много момичета изпитват оргазъм много след като са започнали сексуален живот. Но това е нормално. Опознаване на тялото и на това какво ви харесва изисква време. Само не си мислете, че ви има нещо!

Момчета, вие също не трябва да се обезкуражавате от това, че момичетата не всеки път могат да достигнат до оргазъм. Не се чувствайте по-малко мъж, ако не сте накарали половинката ви да свърши, нормално е. Не си мислете, че не я привличате достатъчно или че не сте достатъчно мъж. Сексът между двама е много повече от достигане до оргазъм. Също така не притискайте половинката си като постоянно я питате ‘свърши ли’ и да се се сърдите, ако не е. Много жени симулират оргазъм, за да не разочароват мъжа. Не, това не е здравословно нито за него, нито за нея

Макар тези разлики, чувството и при жените, и при мъжете се описва като върховно. За това кой получава по-хубав оргазъм – ами едва ли някой може да каже. И двата пола имат своите плюсове и минуси, но като цяло въобще не трябва да си задавате този въпрос. За да се получат нещата при една двойка е нужна комуникация, внимание, търпение, разбиране, и добре да се познавате. Без пришпорване или обвинения. Обичайте се, интересувайте се какво харесва другия и винаги използвайте презервативи.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg