страх от обвързване

Страх ме е да се обвържа

Всички сме преживели или пък ни предстои, да приключим голяма и силна любов, след която оставаме много наранени и
след това ни е страх да започнем връзка с някой отначало.

След подобна раздяла хората от една страна могат да изпитват страх от това да не бъдат наранени отново. От друга страна този страх може да се дължи на това, че те не вярват, че могат да задържат някой до себе си или пък че въобще не заслужават връзка отново.

Една от първите грешки, които правим е да сравняваме връзките си – какво е било преди и да правим заключения
какво ще се случи сега или пък да чакаме нещата да се объркат. Да, някой може да ни е оставил, да ни е казал, че не сме достатъчно добри за него, но истината е, че колкото и трудно да ни се виждат нещата в този момент, и това ще мине.

За това, ето няколко съвета как да се освободим по-безболезнено от този страх и отново да отворим сърцата си за нова връзка, разбира се когато сме готови за нея:

Истината е, че всички изпитваме страх от отхвърляне и от раздяла.

Няма значение дали никога не сте преживявали подобно нещо или сте, дали до сега не сте имали връзка или пък постоянно сте с някого, всички изпитват този страх да започнат нещо ново. Приемете този страх, но не му позволявайте той да диктува вашите решения или пък да ви спира да бъдете с някого, когото наистина харесвате.

Както казахме и по-горе, недейте да сравнявате бивши гаджета и различните връзки, които сте имали.

Не очаквайте, че всичко ще се случи по същия начин или пък че нещата ще свършат както преди. Да, някои неща може да се повтарят, но хората с които сте са малко или много различни, за това не може да ги отписвате още преди нещо да е станало,
само защото си мислите, че и той така ще направи, както предния. Трудно е да не си мислим за нараняване, ако вече някой го е направил, но пък никога няма да открием нещо хубаво и различно ако не пробваме.

Комуникацията и в тази ситуация е много полезна.

Ако сте си харесали някого, но ви е страх, че ще ви нарани, съдейки по предишния си опит, споделете му. Обяснете какви са
вашите опасения, нека разбере защо може би давате смесени сигнали на този човек – ту те харесвам, ту бягам от теб – споделете чувствата си и вижте какво имат да ви кажат от другата страна. Да, думите не винаги са достатъчни, някой ще каже „да бе, той може и луната да ми свали с думи, но това не значи нищо,“ е да, но пък е едно добро начало на по-ясни взаимоотношения.

Може би толкова сме се вглъбили в този си страх, че сме забравили колко вълнуващо и хубаво е да се влюбиш.

Дайте път на това вълнение и се концентрирайте повече върху това, което ви предстои – хубавите романтични моменти, дългите разговори по телефона и всичко друго хубаво, за което се сещате. Дайте шанс на тези моменти да се случат, независимо дали връзката ще продължи до края на живота ви.

Знайте, че не сте единствените, които крият този страх. Дори и тези, които ви изглеждат, че всичко им е наред, го изпитват. Но вместо да ви е страх от това какво ще се случи и да прекратявате нещо, преди дори да е започнало, защото вече знаете, че ще се разделите, дайте му шанс. Не казваме да вярвате сляпо, просто ако харесвате някого, вижте какво ще се получи. Дори
и да се разделите, спомените остават – добри, лоши, все са полезни.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg