Притеснение в секса

Най-честите притеснения в секса

Първо да уточним, че ще говорим за неща, които идват след първите задължителни урока, които трябва вече да сте минали – хигиената преди и след секс, безопасен секс или най-важното правило: “няма презерватив, няма секс”.

Сексът е интимно, приятно, вълнуващо нещо, но същевременно и често доста неловко преживяване. Особено в началото или когато сме с нов партньор.

Момчета, ако ще правите секс за първи път с някое момиче има много по-важни неща, за които да мислите, отколкото за това дали ще свършите бързо или не. Забравете всичко, което сте виждали по филмите или в някое порно. Първото и най-важно нещо е да сте внимателни и нежни с момичето. Да не го карате да прави нещо, което не му харесва. Ако ви каже – не спри, боли, така не ми харесва – спирате. В началото момчетата не могат да се контролират много добре и е нормално да се възбудят бързо и да свършат едва ли не преди да са започнали. Постепенно ще се научите да имате по-продължителна ерекция преди еякулацията, т.е преди изпразването. Ако момичето, с което сте, ви има доверие и се чувства спокойно и приятно с вас, заедно ще свикнете един с друг, ще откриете на кой какво му харесва и как да си доставяте повече удоволствие. И двамата не трябва да очаквате тези неща да са ясни от само себе си и да бъдат още от първия път супер уау-жестоко-беше както го представят във филмите.

Трябва да имате малко търпение, а не веднага да си мислите, че ако нещо не се получава непременно имате проблеми с ерекцията, страдате от преждевременна еякулация или някакви подобни мъжки проблеми.

Специалистите уролози са категорични, че в голяма част от случаите всичко е в главата на мъжа и колкото повече той мисли дали няма да се “провали”, толкова по-малко е удоволствието от преживяването и за двамата партньори. Виновни за това до голяма степен са киното и порно индустрията, според които мъжът, за да е мъж, задължително трябва да издържа дълго. И какво се получава – момчетата и мъжете започват да правят секс не с идеята да се насладят на самото преживяване, а с мисълта колко дълго ще продължи и дали ще могат да задоволят партньорката. Момчета, сексът не е състезание за време и ако мислите само за това, предварително обричате нещата на провал.

Напишете си домашното на тема хигиена, безопасност и разбиране на партньорката, и след това подходете към секса с идеята, че дори всичко да не мине по план, това не е грандиозен провал. Проявете чувство за хумор и се посмейте и двамата на преживяното, а следващия път нещата ще бъдат една идея по-добре, докато след още няколко опита вече и двамата знаете какво правите.

И не забравяйте, че сексът не е само и единствено проникване на пениса във вагината, няколко движения, свършване и туй то. Има целуване, докосване, нежност, стимулиране с пръсти, с език, гушкане, говорене, шеги и закачки. При всеки е различно и с всеки партньор може да е различно.

Не мислете какво може да се обърка, а бъдете сигурни, че с всеки следващ път нещата ще стават по-добре и по-приятни, ако се отпуснете, слушате тялото си и си споделяте с партньорката какво ви е харесало и какво не.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg