Как да се подготвим за менструацията?

Кога настъпва първата менструация?

При всяко момиче е различно – някои имат цикъл още на 10-11 години, други чак на 15. До голяма степен зависи от гените. Затова не се сравнявайте с приятелките си и не се тревожете, ако те отдавна имат цикъл, а вие още не.

Какво представлява менструацията?

В пубертета, яйчниците на момичетата започват да отделят веднъж месечно неоплодена яйцеклетка, и едновременно с това стените на матката се удебеляват, подготвяйки я за евентуална бременност. Ако в яйцеклетката не попадне сперматозоид и не настъпи оплождане, тялото я изхвърля заедно с наскоро изградения слой, удебеляващ стената на матката. Това става с помощта на менструалната кръв, която при повечето жени е между 2 и 4 супени лъжици.

Превръзки, тампони, бельо…

За щастие, момичета, днес може да избираме между десетки видове превръзки и тампони. Пробвайте и намерете тези, с които ви е най-удобно. Тъй като през различните дни от цикъла, количеството кръв е различно, добре е да имате по-дебели превръзки за дните с по-обилна менструация, както и от тези, които са за през нощта, за да не се притеснявате от изтичане на кръв по чаршафите.
Ако спортувате, ходите на басейн, носите тесни дънки или просто превръзките не са ви удобни, можете да ползвате и тампони. Някои жени предпочитат само превръзки, други само тампони, трети ги редуват. Както си решите.
И да, тампоните са напълно ОК, независимо дали сте на 13 или на 33 и дали сте девствени или не. Не, няма как с тампон да загубите девствеността си.
И тампоните и превръзките трябва да се сменят често – на 3-4 часа. И никога не спете с тампон и никога не го забравяйте в себе си!

Нормално ли е да ми е много зле по време на цикъл?

Да, но не е задължително. Някои момичета ги боли ужасно много, когато са неразположени и понякога първия ден от цикъла дори не могат да станат от леглото. При други е по-леко или болките траят само няколко часа. Трети не усещат почти нищо. При много силни болки можеш да вземеш някакво обезболяващо, но не прекалявай. Помага и просто да си полежиш.
Нормално е и да си по-кисела, тъжна и уморена и да не ти се правят много неща. Това се дължи на хормоналните промени, които настъпват по време на цикъл. Слушай тялото си и не се насилвай.

Нормално е и в началото, първата година, година и половина, цикълът ти да не е много редовен. На тялото и хормоните им трябват време, за да се регулират. Добре е да си водиш календарче и да си следиш кога ти идва и колко дни продължава. Когато нещата влязат в норма, цикълът е приблизително през 28 дни и продължава средно от 3 до 5 дни.

Може ли да забременея, ако още нямам менструация?

Да, както вече обяснихме, менструация настъпва, когато тялото трябва да изхвърли неоплодената яйцеклетка. Т.е преди първата менструация яйчниците ти са произвели яйцеклетка и ако в нея попадне сперматозоид, може да стане оплождане и да забременееш.

Мога ли да правя секс по време на цикъл?

Да, ако ти и партньорът ти не се притеснявате от това. На някои двойки им харесва, други се въздържат от секс, докато момичето е в цикъл. Просто пробвате и си преценявате.

Мога ли да забременея по време на цикъл?

Да, защото сперматозоидите могат да живеят в тялото на момичето от 5 до 7 дни. Т.е. дори в момента в тялото ти да няма готова за оплождане яйцеклетка, няколко дни след като ти свърши цикъла може да настъпи овулация и сперматозоидите да седят и да чакат подходящ момент.

За финал…
Факт е, че месечният цикъл не е най-приятната част от живота ни, момичета, но щом го има, това означава, че сме здрави и всичко ни е наред.
И все пак, ако ви се струва, че количеството кръв, което изтича, е прекалено много, или болките са непоносими или пък с тялото ви по време на цикъл се случват странни неща – най-добре отидете на лекар и се консултирайте за всичко, което ви тревожи.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg