Как да кажеш край?

Как да се справим с раздялата?

Да се разделиш с човека, в който си бил влюбен до уши не е лесно. Всички сме били с разбити сърца, и не, не минава за ден. Понякога се чувстваме напълно безпомощни и ни се струва, че болката никога няма да си отиде. Но не е така. Да, в началото страшно боли, но после просто спира, повярвайте ни.

Най, най-важното след раздялата е да останете здрави. Има няколко неща към които някои хора прибягват. Но истината е, че не вършат работа. Някои губят съня си, други изяждат всичко, което им попадне пред очите, трети пък спират да се хранят. Не, няма да се почувствате по-добре, ако преспите с непознат, нито пък ако се напиете до забрава, защото тя забравата е докато не настъпи сутринта – и така можете да влезете в един омагьосан кръг.

Бъдете сред хора, които са ви приятни.

Но помнете, че в момента емоциите ви бушуват, и това може да доведе до ситуации, за които после да съжалявате. Затова гледайте да си ги спестите. Избягвайте да излизате на места, където може да се засечете с бившата половинка или компанията му. Знаем, трудно е, когато сте от едно училище.

Промени във външния вид

Доста често, особено момичетата, променят външния си вид – стила си на обличане или прическата. При някои работи. При други не. Ако имате такива пориви, опитайте и сами ще разберете как е при вас.

Не преследвайте бившата или бившия.

Добра идея е просто да натиснете unfollow в социалните мрежи, така че да не ви напомнят за съществуването си всеки път когато хванете телефона. И не, не е необходимо да се unfriend-вате, но ако така ще се почувствате по-добре, имате цялото си право.
Въздържайте се от това да им пишете колко ви липсват, и не умолявайте да се събирате. След като сте се разделили – независимо по чие желание, не се мъчете повече. На сила хубост не става.

Не изпадайте в състояния, в които заплашвате бившата половика, че ако не се съберете ще се случи нещо лошо. Това само ще донесе негативи и за двама ви, а когато го преживеете дори може да ви хване малко срам. Избягвайте и тъжните постове в социалните мрежи, защото това няма да го/я върне.

Поплачете си.

Плачете, когато имате нужда и говорете с най-близките как се чувствате. За да излеете какво ви е, колко ви е гадно, болно и мъчно, имате добри приятели. Доверете се на най-близките си. Тези разговори много помагат. Не бягайте от този лечебен процес, защото докато не си го изживеете няма как да ви мине. Но не разкривайте душата си на всеки още по-малко пък в социалните мрежи!

Ще изпитате и доста негативни чувства към бившия или бившата, но не се впускайте в подли отмъщения. И това не помага по никакъв начин.
Не прекалявайте с мислите, какво е можело да промените, за да избегнете раздялата. Опитайте се да погледнете обективно на нещата. Колкото и да не ви се иска, приемете, че връзката е приключила. И не се обвинявайте.

В този момент е добра идея да се захванете с нови занимания. Нищо не пречи да пробвате, пък ако не ви хареса ще потърсите нещо друго. Разсейвайте се с хубави неща възможно най-много. Отдайте се на някоя кауза, ходете на плуване, футбол, танци, фотографски уроци, грънчарство, и какво ли още не. Пренасочете цялата си енергия към нещо полезно и позитивно.

Да, знам много по-лесно е да се дават съвети и нещата на теория звучат ясно и лесно, но дойде ли време за практика, всички омекваме, макар че сме давали същите тези съвети на приятели. И докато не може да избегнем някои негативи след раздялата, то е важно здравословно да я преживеем и да не се отдаваме прекалено много на тъгата. Няма точна формула, с която да се забърза процеса, но рано или късно се преживява.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg