Женски здравословни проблеми

Най-честите женски здравословни проблеми

Лекар-гинеколог

Вероятно вече знаете, но ние да си кажем, гинекологът е доктор, който специализира в диагностика и лечение на заболявания на женските полови органи.

Това означава ли, че трябва да ходим на гинеколог, само ако ни има нещо?

Не. Напротив. Не е нужно да имаш оплаквания, за да посетиш гинеколог. Всички момичета трябва да започнат да ходят редовно – всяка година на гинеколог, когато започнат сексуалния си живот.

Защо?

Защото женската полова система е доста сложна и е скрита, вътре в коремната кухина. И не, не е нужно да има симптоми, за да има проблем. Някои проблеми протичат тихо и незабелязано и само лекар гинеколог с ехограф и цитонамазка или други изследвания по негова преценка може да ги установи.

Разбира се, ако имате оплаквания, съмнения, притеснения, нещо е по-различно от обикновено, отново отивате на гинеколог, а не четете в интернет, не се съветвате с приятелки. Както като ви заболи зъб отивате на зъболекар, а не питате Google, как се лекува кариес.

Независимо на колко сте и независимо дали сте правили секс или не, гинекологът е човекът, който може да ви даде най-точните отговори на въпроси като:

Закъсняла менструация

Pо-принцип няма точно дадена възраст, в която трябва да ви дойде. Най-често цикъла се появява между 12 и 13 годишна възраст. Но ако до 16 години не дойде, то е добре да се консултирате с гинеколог – детско-юношески гинеколог или
ендокринен гинеколог.

Други причини за посещение на специалист са кървене между менструациите, силни менструални болки, които не могат да се издържат, нередовна менструация (може дапропуска месеци или да ви идва по-често от очакваното). Но припомняме, че първите години след като започне менструацията, цикълът не е много редовен, за това и не трябва
веднага да се притеснявате.

Причини, които не са свързани с менструацията на момичетата са:

  • Необичайно вагинално течение, болка, сърбеж, подуване, или някакви пъпки около външните полови органи. Всички тези симптоми могат да означават вагинална инфекция (независимо дали сте девствена все още) или полово предавани болести (ако вече сте започнали сексуален живот).
  • Ако мислете, че сте бременна, то също е задължително да посетите специалист. Вероятно не е ситуацията, в която искате да попаднете на 17, затова и е много важно да се образовате как да правите безопасен секс. Нещо което не пропускаме да ви кажем и може вече да сме досадни, но е адски, адски важно – няма презерватив, няма секс (или други контрацептивни, съгласувани отново с лекар-гинеколог).

Разбира се, темата е толкова обширна. Ние отбелязваме само някои от проблемите, които могат да се появят и които заслужават посещение при специалист. Като разбира се не искаме да ви шашкаме, че със сигурност ви има нещо. Просто искаме да знаете колкото се може повече за подобни теми, за да може да сте внимателни и грижовни към себе си. И разбира се, да свикнете с мисълта, че няма нищо срамно и страшно от тези прегледи. Женските ви полови органи са поредната част от тялото ви, за която има лекари-специалисти и е като да отидеш на Уши, нос, гърло, когато те заболи ухото.

Как протича преглед при гинеколог?

“Ако момичето е девствено, прегледът не е вагинален – прави се ехографски преглед, ако става дума за нередовна менструация, киста или друго оплакване. Т.е. накрайникът на ехографа се поставя на коремната стена и така се гледат репродуктивните органи на момичето. Ако ехографията не е достатъчна, се прави преглед, като туширането става непряко, през ректума (правото черво).
Не, не е страшно и говорим за специалисти, които са вършили това хиляди пъти и си разбират от работата.

Няма нищо срамно в това да ходиш на лекар. И все пак ако не се чувстваш комфортно, което вероятно е така, вземи някой със себе си за подкрепа. Най-добре помоли майка си да те заведе, ако сте си в добри, приятелски отношения, дори тя би се зарадвала, че й имаш такова доверие.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg