От връзка във връзка

От връзка във връзка?

Днес ще си говорим за скачането от връзка във връзка или по-скоро за това как трябва да си даваме време за себе си след раздяла.

В рамките на три години Мария е сменила четири гаджета. Късат с единия, тръгва с другия. Може да попитате „Е, хубаво, де. Какво лошо има ако с единия не й се е получило, а си е харесала някой друг?“

На всички ни е ясно като бял ден колко гадни са разделите. Дори тези, които не са приключили драматично и с лоши чувства. Бил си с някого, свикнал си с него в своето ежедневие и изведнъж този човек изчезва или най-малко присъствието му намалява. Нормално е да ни е гадно и да се чувстваме едва ли не празни.

Много често причината поради която избързваме да влизаме в друга връзка е именно това чувство на празнота и липсата на чувството да си влюбен и обичан. Да, сигурно не е единствената причина, със сигурност изпитвате и симпатии към дадения човек. Но, ако такъв вид взаимоотношения ви станат навик, то имаме лек проблем.

Проблем ли е да скачам от връзка във връзка?

Най-често хората водейки такъв живот са забравили как да са сами или по-скоро ги е страх да останат сами. „Какво ще правя сам, не ми е интересно, само ще страдам“ и т.н.

Свикнали са да се съобразяват с някого или някой да се съобразява с тях, някой постоянно да им обръща внимание и да ги забавлява. Такива хора изграждат съзависимост и изпадат в депресивни епизоди при мисълта, че ще останат сами. И в един момент започва да спира да има значение кой е до нас, стига той или тя да е там.

Друг проблем, който се появява са неизживените чувства след раздяла. Когато не си давате време да пострадате, да поплачете, да изживеете една раздяла, а просто смитате чувствата си под килима с някоя нова връзка. Нещата започват да се натрупват и вероятността всичко да ви се излее изневиделица е много голям. Ако не си дадете време да преживеете раздялата има голяма опасност да насочите негативните чувства, наранявания и опасения, които сте имали с бившия към сегашния. Което означава, че по този начин вие дори няма да дадете шанс на новата връзка да просъществува.

Дайте си време

Няма нищо по-полезно от това да останеш сам след раздяла. Някой казват, че разбитото сърце се лекува с нов човек. Ние ще кажем, че разбитото сърце се лекува с доста плач, вечери прекарани в самосъжаление, разбиране на ситуацията иии накрая приемане на въпросната раздяла. Човек трябва сам да си помогне, не трябва да очаква принца на белия кон или дългокосата принцеса да слезе от кулата и да оправи живота ви.

Изключително здравословно е да се чувствате добре, дори когато сте сами. Така, когато се появи някой нов човек, вие ще сте готови да го приемете такъв какъвто е, а не да го сравнявате с бившето гадже.

Нашият съвет е: поемете си глътка въздух между връзките си, преживейте раздялата си преди да се впускате в друга връзка. Разберете, че няма нищо лошо в това да си самодостатъчен и да се чувстваш добре в своята компания, без да имаш животоспасяваща нужда от някой до себе си.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg