За и против порното

Порно – за и против

Порно филмите са преди всичко филми, макар и с малко по-различно съдържание и без кой знае какъв сюжет. И както за всеки друг филм или сериал, така и за порното могат да се кажат и хубави неща, и лоши неща.

Има хора, които са почти пристрастени към порното и такива, които никога в живота си не са гледали порно.

Всъщност под “порно” се разбира не само видео съдържание, в което хора правят секс, но и списания, снимки и книги, в които има сексуален акт, виждат се интимните части на мъжете и жените или има предизвикателни пози.

Защо някои хора гледат порно?

Най-често защото ги възбужда. Това важи особено за момчетата, но има и момичета, които изпитват удоволствие, гледайки как други хора правят секс.

Също така, особено тийнейджърите така научават неща за секса. Да, ако нямаш много опит, порното може да ти помогне да добиеш най-обща представа за начина, по който пенисът на мъжа прониква във вагината на жената, но има и едно много голямо НО, даже не е само едно, а са много.

Ето ги:

Както всички филми, така и порното създава идеализирани образи – порно актьорите и актрисите са избирани с кастинг, така че да са привлекателни, с красиви тела, които могат да са допълнително променени при монтажа или с пластични операции.

Не забравяй, че това са актьори, които за пари играят определени сцени. Не са двама души, които имат връзка. Каквато и да било.

И затова недей да приемаш порното като учебно видео и да се опитваш да правиш нещата от екрана в истинския живот. Особено в началото не се предполага да си експерт по темата – на филм нещата могат да изглеждат гладки и безпроблемни, но в действителност първите пъти с нов партньор винаги са доста неловки. Отнема известно време преди да се напаснете и да започнете да се чувствате комфортно един с друг.

Сексът в порното е монтирано така, че да изглежда безгрешно. В живота не се получaва така.

Насилието

В порното има сцени на насилствен секс, които са представени като нещо нормално и приятно и за двамата партньори. Това никога не е така. Насилието и принуждаването към каквито и да било сексуални действия са изнасилване. Изнасилването е не само неморално, но и подсъдно. Когато правиш секс с някого, винаги, абсолютно винаги, трябва да уважаваш неговите желания и предпочитания и никога да не го караш да прави нещо, което не иска. В порното тази част доста често липсва. Показваните пози и отношения понякога са унизителни (обикновено към жените). Унижението няма място в секса в живия живот.

Детско порно

Има порно, в което са снимани момчета и момичета под 18 години. Това е престъпление. Подсъдно е не само за тези, които са снимали въпросния “филм”, а и за всички, които разпространяват сексуално съдържание с непълнолетни. Не гледай, не изпращай и не отваряй снимки или видео с детско порно!

Не копирай порното в истинския живот

Никога не се чувствайте длъжни да правите нещо, което сте гледали в порно видео. А “Всички гледат” е пълна глупост. Не се чувствайте длъжни да гледате порно. Всички говорят за секс и порно – да. Но както не всички правят секс, така и не всички гледат порно.

На тази възраст е нормално само това да ти е в главата. Можеш да се опиташ да копираш нещо, което си видял, само ако партньорката или партньорът ти също са съгласни и ако и двамата се чувствате комфортно. Ако някой от вас смята, че “това е супер гнусно”, значи въпросната секс поза е извън играта. Не си мисли, че щом е във видеото, значи така трябва, така правят останалите или това е нормално. “Нормално” и “филм” са доста несъвместими понятия.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg