Как да помогнеш на жертва на сексуално насилие

Тя е безпомощна, съсипана, безнадеждна. Някой е правил секс с нея (или него) против тяхната воля. Твоя приятелка е била наислена или пък принуждавана да проституира, да се съблича или да се снима в порно. Би полудял от ярост, нали? Как е възможно? Защо точно тя?
Нормално е, когато нещо толкова ужасно се случи на близък човек и ти да се чувстваш съсипан и безнадежден почти колкото и самата жертва. Но трябва да събереш сили и да се опиташ да ѝ помогнеш, независимо колко ти е тежко. Защото жертвите на сексуални престъпления не могат сами да се справят с преживяното насилие. Няма как болката, физическа и емоционална, просто да отмине от само себе си и те да се върнат към нормалния живот, ако не получат помощ и подкрепа. Както от приятели, така и от специалисти, които са обучени да помагат при подобни случаи.

Но с какво точно можеш да си полезен, как да си сигурен, че помагаш, а не влошаваш нещата. Ето няколко съвета за първите стъпки, които да предприемеш, когато разбереш, че някой е преживял сексуално насилие.

1. Вярвай на всичко, което ти казват. Безрезервно. Не се съмнявай, недей да даваш оценка или да се опитваш да преценяваш каква част от случилото се е истина.

2. Не търси причина. Никога не се опитвай да анализираш ситуацията. Ако задаваш въпроси от типа на “Защо беше там?”, “Защо не ми се обади?”, “Защо не каза на никого преди да тръгнеш?” и т.н. само ще накараш жертвата да се почувства още по-зле и да изпитва вина, че сама е виновна за случилото се.

3. Знай, че жертвата никога не е виновна. Каквито и да са обстоятелствата около сексуалното престъпление, трябва винаги да помниш, че приятелят или приятелката ти е бил жертва на престъпление. Не си го е търсел, не той или тя са предизвикали насилника. Точно обратното.

4. Всяка реакция е нормална и възможна. Трябва да си готов да посрещнеш различните настроения на жертвата, без да се опитваш да влияеш на това как се чувства или какво мисли. Не подхождай с “ще оправим нещата”. За да се оправят нещата трябва време и търпение. Просто бъди подкрепа за приятеля си, независимо от това как се чувства и какво говори той.

5. Бъди търпелив слушател. Понякога жертвите много трудно споделят какво точно се преживели. Друг път имат нужда да изкарат всичко от себе си. И в двата случая трябва да си готов да слушаш без да даваш оценка или пък да уважиш желанието му да запази мълчание.

6. “Сега отново ти решаваш”. Помогни на приятеля си да си върне контрола върху собствените действия и решения. Когато някой е преживял насилие или е участвал в схема за сексуална експлоатация, той или тя е загубил силата и волята си – някой друг е решавал вместо него. Сега трябва отново да повярва, че има сила и власт да решава сам.

7. Не казвай “Направи това”. Опитай се да насочиш мислите и действията на твоя приятел без да му казваш какво да прави. Той или тя трябва сами да решат, само така няма да се чувстват все още подвластни на други хора. Това, което ти можеш да направиш, е да предложиш различни варианти и да обясниш кое би било най-добре за нея.

8. Уважавай правото на жертвата да остане сама със себе си. Ако поиска да я оставиш насаме, съобрази се с желанието ѝ.

9. Никога не подхождай със снизхождение или пренебрежение. Жертвите на сексуално насилие или експлоатация не могат просто “да карат нататък и да забравят за случилото се”. За да се справят с травмата и да се излекуват физически и емоционално, е нужен (понякога доста дълъг) оздравителен период.

10. Заведи приятеля или приятелката си на лекар. Ако жертвата сама не е отишла на преглед, придружи я до лекарския кабинет. Задължително е да бъде прегледана както за травми и наранявания, така и за сексуално предавани инфекции и евентуална бременност.

11. Потърси психологическа помощ от специалисти. Приятелската подкрепа и съчувствие са много важни за жертвите на сексуално насилие, но те имат нужда и от професионална подкрепа. Обърни се към Фондация “Анимус” или други организации, които имат дългогодишен опит в подкрепата на жертви на сексуално насилие.

12. Посъветвай се с адвокат. Сексуалното насилие е престъпление и извършителите не трябва да останат безнаказани. В противен случай твоят приятел ще е просто една от поредните им жертви. Потърси юридическа помощ какви стъпки могат да се предприемат, за да се повдигне обвинение срещу престъпника.

Ти също може да се нуждаеш от помощ и подкрепа като близък на човека, станал жертва на насилие и експлоатация. Посъветвай се със специалист, така ще можеш след това да окажеш по-голяма подкрепа и на приятеля си.

Това са полезни контакти на организации, които помагат в такива случаи:

Национална телефонна линия за деца: 116 111
​Гореща линия за пострадали от насилие​ на фондация Анимус​: 0800 186 76; 02/ 981 76 86
​Гореща телефонна линия ​​на фондация Център Надя: ​02/ 981 93 00
Телефон на асоциация Деметра в Бургас: 056/82 52 05
Горещи телефони на фондация Пулс в Перник: 076/60 10 10; 076/ 60 33 60
Национална мрежа за децата: 02/ 444 43 80
Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве: 02/ 943 30 52; 02/ 943 37 10