Гордост и предразсъдъци (видео)

Знаете ли какво е Прайд? Кой го прави, как го прави и защо. Сега ще ти разкажем, ако случайно до теб не е достигнала информация какво се случва през месец юни по целия свят.

Става въпрос за Pride Month, по време на който милиони хора по света, които са с различна сексуална ориентация заявяват кои са и за какво се борят. Това са гей мъжете, лесбийките, бисексуалните, трансджендър, джендър флуид и куиър хората. На английски прайд означава гордост и понеже всички тези хора не искат да се срамуват, а да живеят като всички останли хора, без да бъдат осъждани за това, което са, избират думата Прайд, за да наричат всички шествия, протести, партита и събития, с които празнуват свободата да изразяват себе си.

Как започва всичко?
През 50-те и 60-те години в Щатите е имало малки гей общности, които са се събирали в определени заведения. Много често обаче полицията нахлувала в тези барове, арестувала и насилвала посетителите и персонала. Стигало се до тежки сблъсъци и арести. Напрежението ескалирало изключително много в края на юни 1969 година в най-популярния гей бар в Ню Йорк – Stonewall Inn и няколко дни подред посетителите му се събирали да протестират срещу полицейското насилие. На следващата година – 1970 се провел и първият гей парад в Ню Йорк, който да отбележи годишнината от събитията в Stonewall Inn и да даде сила на гей общността да отстоява правата и свободите си. През следващите няколко години гей паради започват да се организират не само в Ню Йорк, а и в други американски градове.

След две хилядната година почти всеки голям град в Европа, Азия и Америка има своя Прайд.
На повечето места общината, правителството и хората подкрепят, или поне не пречат, на мирните шествия. Но има и градове, където въпреки дългогодишната традиция да има Прайд всеки юни, полицията и властите се противопоставят и се опитват да разпръснат участниците, включително със сълзотворен газ, както беше миналата година в Истанбул.

Един от най-отличителните знаци на всеки Прайд е знамето с цветовете на дъгата, което е символ на LGBTQ хората по целия свят. Освен по време на парадите, може да го видите закачено и на входа на заведенията, в които се събират гей хора или по фасадите и площадите на градовете, в които има цели гей квартали като Сан Франциско, например. Знамето е измислено от американският дизайнер и активист Гилбърт Бейкър в края на 70те години. Дотогава символ на гей общността е бил розовият триъгълник. С него нацистите са отбелязвали мъжете, които са изпращани в концентрационните лагери, защото са били хомосексуалисти. Да, освен евреи, нацистите са изпращали в лагерите и роми, и хомосексуални хора. Розовият триъгълник е бил знак за унижение и дискриминация, докато цветното знаме с червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и виолетово е символ на многообразието и обединението. Това са цветовете на дъгата, дъгата е естествена част от природата, така както и LGBTQ хората искат да бъдат възприемани нормално и да имат равни права с всички останали.

Ако никога не си ходил на Прайд, препоръчваме ти догодина да отидеш и сам да се убедиш, колко весело, шарено и позитивно събитие е това и колко са безсмислени споровете трябва или не да има гей паради. Хората, които споделят общи ценности и интереси винаги са се събирали и ще продължават да се събират и да празнуват. В случая става дума за отстояването на основни човешки права и противопоставянето срещу дискриминацитя. А и както много пъти сме обяснявали – хомосексуалността не е заразна и не се предава по въздушен път, човек така се ражда, не е въпрос на избор, възпитание или начин на живот. Прайдът не може да навреди на никого, напротив, може само да се забавлявате.

Тази година в София Прайдът събра над 3000 души, се забавляваха и заедно оцветиха града в цветовете на дъгата. Под видеото ще намерите линкове със снимки.