Митове за ДЕВСТВЕНАТА ЦИПА! (видео)

Най-големите заблуди за химена?

Днес ще разбулим няколко мита за една от най-мистериозните части на женското тяло. Хименът.
Първо да знаете, че се казва хИмен, а не химЕн. В някое от предишните видеа, ако сме го казвали погрешно…ужас. Но никога не е късно да научим нещо ново и ние, и вие, и всички ☺
Така…хименът, наречен още девствена ципа е мембрана, която заобикаля или частично покрива входа на влагалището. Обърнете внимание на двете думички – заобикаля и частично.
Защо? Защото една от най-големите заблуди е, че това е някаква плътна, непропусклива ципа, която запечатва плътно влагалището на девствените момичета. Съответно, когато правят секс за първи път тази ципа се разкъсва и изчезва. И момичето, което досега е било “запечатано” вече е “разпечатано”.
Нищо подобно.

Първо хименът не е нещо плътно. Девствените момичета имат менструация, нали така. И кръвта изтича през влагалището, така че няма как на входа му да има нещо, което го запечатва.
Хименът е дупчест, при това може да има различна форма и различен брой дупки. Може да е само една в средата, може да са няколко. Може и да се променят през годините.
Така че ако досега сте си представяли т.нар девствена ципа на момичетата като прозрачно домакинско фолио, с което може плътно да покриете една купичка неизядена супа…ами не, няма нищо общо.
Хименът е нещо изключително еластично, разтегливо и променящо формата и отворите си.

От тук и още една голяма заблуда – че може да се прави преглед, който да установи едно момиче девствено ли е или не. Не, не може да се каже с категоричност. При много жени хименът е достатъчно разтеглив, че да не претърпи особена промяна при проникване на пенис във влагалището. Или пък да се разкъса съвсем леко, да се промени, но не и да изчезне напълно.
Анатомията на всяко тяло е различна, така че един преглед може да установи наличието на разкъсан химен, но не и да определи дали това е резултат от секс или просто хименът си е бил такъв, или пък промяната е резултат от нещо друго.

От изследване направено на 36 бременни момичета в тийнейджърска възраст, лекарите можели да посочат категорично разкъсване на химена от сексуален контакт едва при 2 от тях. Така че освен ако не вярвате, че останалите 34 са заченали непорочно, то трябва завинаги да забравите заблудата, че ако веднъж сте правили секс, то тялото ви категорично и завинаги е загубило някаква мембрана, наречена девствена ципа.

Или иначе казано дори лекар да погледне между краката ви, няма как да разчете абсолютно цялата ви сексуална история или липсата на такава.

За кървенето първия път сме говорили и преди – тъй като нищо не се къса, разпечатва и разпробива, не е задължително и винаги да има кръв. Както не е задължително и да има кръв само първия път.
Като казахме, че всеки химен е различен, добавяме и условието, че макар повечето да са еластични, има и редки случаи, в които хименът е по-твърд или има преграда, която не може да се разкъса при проникване и в такива случай се налага лека оперативна намеса.
Това обаче не трябва да ви плаши или да го мислите сега. Случва се мноооого рядко. Не е нещо страшно, нито значи, че нещо сте повредени. Просто ще трябва да отидете на гинеколог.
Другото, което не трябва да мислите е дали и как да си пазите въпросната девствена ципа да не се скъса. Имам предвид, че много момичета ни питат и се страхуват дали от повече спорт, разтягане, гимнастика или каране на колело няма да им се повреди девствената ципа и като правят секс за първи път все едно няма да са девствени.

Това са пълни глупости. Спортувайте, разтягайте се, ако ви е удобно и лесно ползвайте тампони колкото си искате. Също може да мастурбирате, ако това ви доставя удоволствие, без да мислите дали по този начин няма да промените вида на химена си. Това, което е важно за първия път е да е с човек, на когото имате доверие, да е безопасен, т.е с презерватив, да го правите, защото вие искате, а не защото някой друг ви кара и да се опитате да е максимално приятно и комфортно и приятно за двамата.