Раздялата – това да, това нe

Всяка раздяла е различна, точно както и всяка връзка е различна. Няма универсална рецепта за безболезнена раздяла, нито хапче, което да лекува болката след това. Но има няколко важни стъпки, които могат да ти помогнат да влезеш и излезеш от ситуацията по най-разумния и деликатен начин. Имай ги предвид, когато започнеш да обмисляш дали не е време да скъсаш с гаджето си.

Това да:

Помисли какво искаш и защо го искаш. Дай си време добре да прецениш какво точно чувстваш и какви са причините да искаш да прекратиш една връзка. Дори да знаеш, че решението ти ще нарани другия човек, е важно да постъпиш така, както смяташ, че е най-добре за теб. Просто трябва да го направиш много внимателно.

Помисли какво точно ще кажеш и каква може да бъде ответната реакция. Тя/той ще се изненада ли? Ще се натъжи ли? Или може би ще се ядоса. А може и просто да си отдъхне, че всичко приключва. Постави се на мястото на другия и така ще намериш най-безболезнения начин да проведеш трудния разговор. Винаги е по-добре да си обмислил нещата и да си подготвен. Може би ще има сълзи. Може би някой от двамата ще си изпусне нервите. Как ще постъпиш тогава?

Имай само най-добри намерения. Другият трябва да разбере, че те е грижа как се чувства. Помисли като какъв човек искаш да се представиш – честен, мил, разбиращ, уважаващ…бъди такъв, какъвто искаш другите да бъдат към теб.

Честността е важна, но не и когато граничи с бруталност. Кажи й какво харесваш в нея или с какво той те е привлякъл в началото. След това обясни, че искаш да продължиш в друга посока. Но имай предвид, че “честно” не означава “грубо”. Не прави дисекция на характера му, за да изкараш наяве това, което те дразни и което пречи на отношенията ви. Не е лесно, но трябва да намериш златната среда между това да си откровен и брутално честен.

Кажи го на глас, лично, в очите. Дори връзката да не е била от най-дългите и сериозните, все пак между вас е имало много споделени моменти. Покажи, че те са били важни за теб и че си бил достоен за тази връзка. Ако живеете далеч едни от друг, видео чат е най-добрият вариант. В краен случай телефонен разговор. Но ако е възможно да се видите на живо, направи го на живо. Остави фейсбук, вайбър и останалите чатове, за ежедневните уговорки и обсъждания. Този разговор не е от тях.

Обади се на някой, който вече е минал през това. Помощта от приятел, винаги ще ти даде още една гледна точка, особено, ако този приятел вече е преживял раздяла с гадже и знае какво се случва в такива ситуации. Важното е обаче, този уж доверен приятел да не разтръби намеренията ти, преди гаджето ти да разбере лично от теб, че нещата помежду ви са приключили. В идеалния вариант, най-добрият съветник са по-големите братя или сестри или друг възрастен, който има достатъчно опит с връзките и разделите. От тях със сигурност можеш да очакваш дискретност, а не да се раздрънкат в компанията още на другия ден.

Това не:

Не отлагай. С времето нещата не стават по-лесни, точно обратното. И ти и другият в тази приключваща връзка ще сте много по-наранени, ако само протакаш взетото решение и не си кажеш в прав текст какво искаш и защо го искаш. Освен това, колкото повече време минава, толкова по-вероятно е да има изтичане на информация (защото все на някой вече си казал, какво мислиш да направиш) и новината да достигне до него/нея по друг канал. Не трябва да го допускаш в никакъв случай.

Вдигай телефона и кажи, че искаш да се видите веднага. А дали си готов и обмислил добре какво точно ще кажеш? Ако отговорът е не, изясни си първо нещата за себе си и чак след това се обяснявай пред гаджето си.

Не говори лоши неща за него/нея. Уважавай бившото си гадже и не започвай да говориш зад гърба му в момента, в който вече не сте заедно. Помисли си как би се чувствал на негово място, ако чуеш по свой адрес обиди и квалификации, а не само хубави неща. А и никога не се знае, след време може пак да сте добри приятели, или дори да подновите връзката си.

*Тези съвети важат не само, когато е време да сложиш край на една връзка, но и когато искаш деликатно да кажеш на някой, който те сваля, че нямаш чувства към него и не искаш да излизате и да бъдете гаджета.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg