Що е то сексуален тормоз?

Може би сте чули, че съвсем наскоро певицата Тейлър Суифт осъди един радиоводещ затова, че я хванал за дупето. Делото се точи цели четири години, а накрая обявеният за виновен DJ бе осъден да плати обезщетение от 1 долар.
Защо ви преразказваме тази новина, която попадна в клюкарските колонки на повечето медии като поредната любопитна история от живота на звездите? Защото в нея има няколко много важни неща, свързани с това какво е сексуален тормоз и защо едно хващане за дупето не е някаква закачка, която трябва да подминем просто ей така.

Какво се сексуален тормоз?
Това, което се е случило преди четири години на Тейлър Суифт се случва всеки ден, навсякъде по света на всякакви момичета – и на богати и известни, и на най-обикновени момичета, които се возят в градския транспорт на път за училище. Сексуален тормоз е всяко действие срещу теб, което нарушава личното ти пространство – физически и емоционално и има сексуален смисъл. Може да е някой да те хване за дупето, но може и да е някой да ти праща съобщения със сексуален смисъл. Или да говори за теб и тялото ти неща на тема секс. Може също някой да използва положението си и да те принуждава към сексуални отношения – например преподавателят или шефът ти да те кани на интимна вечеря и ако откажеш да не си вземеш изпита или да получиш повишение. Примерите са безкрайни, но общото между тях е, че се чувстваш използвана и че правата ти са били нарушени.

Престъпление ли е това?
Да. Именно затова започнахме със случката с Тейлър Суифт. Певицата разказва, че се е занимавала четири години с това дело, за да покаже на всички момичета по света, че никой няма право да докосва телата им без тяхно позволение. Без значение дали са световноизвестни изпълнителки или не. Затова и резултатът от делото е символичната глоба от 1 долар. Въпросът не е бил виновникът “да си плати” буквално затова, че си е позволил да я хване за дупето. Идеята на присъдата е тя да послужи за пример на жените – да търсят правата си, и за урок на мъжете, че не могат да си позволяват подобни своеволия и да им се разминава безнаказано.

Как да се предпазя от сексуален тормоз?
За съжаление почти няма как да действаш превантивно, освен когато става дума за сексуален тормоз по интернет. Ако профилите ти в социалните мрежи са публични, ако на тях има много твои снимки и изглеждаш добре – почти сигурно е, че често ще получаваш съобщения от непознати мъже, които искат да се запознаят с теб, да им пратиш твои голи снимки или директно да ти отправят покани за секс. Затова както и преди често сме повтаряли – колкото по-ограничен е достъпа на непознати хора до профилите и снимките ти, толкова по-добре. Важно е също веднага да блокираш профилите, които те тормозят и да съобщиш за тях на поддръжката на съответния сайт, всички социални мрежи имат такава опция.

Сексуалният тормоз в истинския живот обаче е много трудно да бъде избегнат. Не можем да ти кажем да не носиш къси поли и високи токчета и да се обличаш в широки безформени дрехи, за да криеш формите на тялото си. Това са глупости. Независимо как се обличаш и как изглеждаш, дали ходиш “предизвикателно” или не, никой няма право да приема външния ти вид като покана за секс. Това, което не само можеш, но и трябва да правиш, е да не премълчаваш и да не подминаваш случаите, когато някой те тормози сексуално. В социалните мрежи това е блокиране и рипортване, в живота е – публично разобличаване. Някой те опипва в автобуса – развикай се. Шефът ти обещава повишение, ако заминете само двамата “в командировка” – разкажи на всички в работата какво се случва. Кандидатстваш за работа и след интервюто получаваш неприлично предложение от собственика на фирмата като условие за назначението – разобличи го в социалните мрежи или в медиите.

Да, знаем, че на думи звучи по-лесно, но в действителност не е толкова безпроблемно да застенеш пред всички и да кажеш, че си била жертва на сексуален тормоз. Иска се смелост и да си готов името ти да бъде обсъждано публично. Но ако си замълчиш, това ще се случи още на следващия ден, отново, с теб или със следващото момиче. И ще продължава безкрайно, ако никой никога не се престраши да посочи с пръст престъпника.

Довери се на инстинкта си Понякога е пределно ясно, че упражняват сексуален тормоз върху теб. Но има и случаи, в които е трудно да прецениш дали някой е прекрачил границата или не. Ето един истинска история – ученичка има проблем с очите и отива при личния си лекар, за да поиска направление за очен преглед. Само че GP-то я кара да се съблече и да свали сутиена си, за да я прегледа. Тя усеща, че нещата не са съвсем наред, но все пак той е лекар, професионалист, може би има причина за този “преглед”. Преди да се облече обаче, лекарят оглежда гърдите ѝ и ѝ казва “Много си хубавка”. Това вече е доказателство, че прегледът със сигурност не е бил професионален и че лекарят е използвал положението си отвъд на лекарските си правомощия.

При всички случаи, независимо дали имате категорично доказателство или просто усещате, че нещо не е наред, по-добре е да споделите за случилото се, отколкото да подминете и да си кажете, че нищо чак толкова не се е случило.